Novosti

Veterinarska inspekcija: Pas je primjereno smješten, u odličnom je stanju, ima svježu vodu i hranu

Srijeda

S obzirom na interes javnosti i građana koji su upozorili na slučaj zanemarenog psa u naselju Škriljevec („pas već dulje vrijeme živi u neadekvatnim uvjetima - bez vode i hrane, u izmetu, lošeg je fizičkog stanja…“), nakon čega je ova priča i medijski eksponirana pa je i Grad Ivanec prošlih dana o tomu dobio upite od strane pojedinih medija, u nastavku donosimo detaljnije izvješće o ovom slučaju:

Dana 22. srpnja 2019. godine Upravni odjel za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Ivanca primio prijavu jedne građanke o psu u naselju Škriljevec, kojeg vlasnik drži u neadekvatnim uvjetima, i koja je po tom pitanju zatražila službeno postupanje mjerodavnih službi.

Već sljedećeg dana (23. srpnja 2019.) na teren je upućen komunalni redar koji je na predmetnoj adresi izvršio uvid i utvrdio da se na njoj doista nalazi pas kojeg vlasnik drži u izrazito neprimjerenim uvjetima.

Također, utvrdio je da je životinja u lošem stanju, da trpi bol i patnju te da bi nastavak boravka psa u takvim uvjetima ovo stanje uvelike pogoršao.

Prilikom boravka na terenu komunalni redar nije mogao očitati čip, ali je pregledom baze Lysacan utvrdio da je na predmetnoj adresi upisan pas pasmine samojed, da je čipiran i cijepljen. Također, utvrđen je identitet vlasnika psa.

Dana 25. srpnja 2019. godine komunalni redar je zapisnik s fotodokumentacijom, sukladno čl. 80. st. 2. Zakona o zaštiti životinja (NN 102/18, 32/19) uputio na daljnje postupanje Državnom inspektoratu – Veterinarskoj inspekciji sa zamolbom da o svom postupanju povratno izvijesti Grad Ivanec, kako bi Grad o poduzetim mjerama mogao obavijestiti prijavitelja.

Budući da od 25. srpnja do 19. kolovoza 2019. godine, dakle gotovo punih mjesec dana, Grad Ivanec od Veterinarske inspekcije nije dobio nikakvu povratnu obavijest niti informaciju o eventualnom postupanju po ovom pitanju, a da je istovremeno sam bio suočen  s prozivkama pojedinih građana (iako daljnje zakonsko postupanje nije bilo u nadležnosti Grada već veterinarske inspekcije), gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u utorak je, 20. kolovoza, odgovor od mjerodavnih zatražio požurnicom koju je uputio glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću i Veterinarskoj inspekciji Varaždin.

Odgovor veterinarske inspekcije Varaždin nakon toga je stigao promptno.

U njemu veterinarski inspektor ističe da je inspekcijski nadzor na adresi vlasnika psa u Škriljevcu obavio ovog tjedna te ustanovio sljedeće:

-Kod nadzora je utvrđeno da je pas primjereno smješten, boks je očišćen, pas ima svježu pitku vodu koja mu se mijenja dva do tri puta dnevno, na raspolaganju mu je kupovna hrana, smješten je u boksu primjerene veličine. Pas ne trpi nikakvu bol ni patnju, odličnog je gojnog stanja, na tijelu nema nikakvih vidljivih znakova ozljeda i rana, ne pokazuje znakove agresivnosti, poslušan je i socijaliziran. Životinja se povremeno pušta iz boksa, a svako popodne i svaki vikend vodi se u šetnju poljem i šumom da se istrči – ističe u svom dopisu veterinarski inspektor te poručuje da će inspekcija tijekom ove godine obaviti još nekoliko provjera kako bi se utvrdio način držanja i postupanja sa životinjom.

Grad Ivanec izražava zadovoljstvo što je, zahvaljujući brižnim građanima i brzoj reakciji komunalnog redarstva, ovaj slučaj rezultirao happy endom za psa, koji je nakon svega dobio odgovarajuću skrb.

print