Novosti

Pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, u Salinovcu održane 35. seoske igre starih sportova

Utorak

Udruga za sport i rekreaciju Stažnjevec pobjednica je Seoskih igara starih sportova koje su u nedjelju, 4. kolovoza, jubilarni 35. put održane u Salinovcu, u organizaciji DŠR-a Salinovec. Ekipa Lančić – Knapića bila je srebrna, dok je UŠR Kaniža osvojio sjajno treće mjesto. Slijede ekipe DŠR-a Salinovec, Udruge građana Prigorec, DŠR-a Podgorje te DŠR-a Gornji Bogićevci.

Nakon tradicionalnog mimohoda svih ekipa i postrojavanja pred središnjom binom, pozdravne riječi natjecateljima i gostima prvi je uputio predsjednik DŠR-a Stjepan Hudoletnjak te tom prilikom istaknuo ponos što su domaćini punih 35 godina uspjeli održati tradiciju održavanja igara, a samim time očuvali običaje i tradiciju predaka.

- A da je naš radi trud prepoznat na višim razinama, pokazuje i podatak da su naše igre proglašene manifestacijom od posebnog interesa za Grad Ivanec, koji nas novčano i svojim pokroviteljstvom prati punih 35 godina. Usto, ove godine dobili smo i znatnu novčanu potporu od Središnjeg državnog ureda za športa – istaknuo je Hudoletnjak.

Naglasivši da su generacije salinovečkih rekreativaca kulturu održavanja festivala seoskih sportova prenijele i na mlade, ocijenio je da će ova tradicija nastaviti živjeti i ubuduće.

Pozdravne riječi sa središnje bine domaćinima i gostima uputili su i varaždinski dožupan Tomislav Paljak i predsjednik županijskog Saveza sportske rekreacije Velimir Ćić, a 35. seoske igre otvorio je dogradonačelnik Ivanca Branko Putarek.

-Ugodno je biti predstavnik Grada na manifestaciji koja obilježava ovako visok jubilej. Kao i dosad, vrlo aktivno Društvo za športsku rekreaciju Salinovec i ubuduće će imati potporu Grada Ivanca u provođenju svojih mnogobrojnih aktivnosti, među kojima su seoske igre svojevrsna kruna. Pokazuje to i podatak da je DŠR Salinovec ovogodišnji dobitnik Plakete Grada Ivanca koja mu je dodijeljena za iznimna dostignuća u razvitku sporta i sportske rekreacije – istaknuo je Putarek.

S obzirom na jubilarne igre, DŠR Salinovec u nastavku je brojnim podupirateljima i sponzorima uručio zahvalnice i prigodne poklone

Snagu i spremnost ove su godine natjecatelji odmjeravali u dobro poznatim disciplinama: skoku s mjesta, bikovanju, bacanju kamena s ramena, potezanju štapom i užetom, sastavljanju pluga, hodanju na štakama, penjanju na stup, nošenju košare na glavi, trčanju u vreći, vožnji živih tačaka, a nije izostala ni posebna disciplina, u kojoj sviraju „muzikanti“ seoskih igara.

Zabava uz domaću glazbu i ugostiteljsku ponudu nastavljena je do sitnih sati, a Salinovec je i ove godine ponovno potvrdio da opravdano nosi titulu gostoljubivog domaćina.

Uz Grad Ivanec, Seoske igre starih sportova  u Salinovcu održane su i uz potporu Turističke zajednice grada Ivanca, ZŠU, Varaždinske županije, županijskog Saveza sportske rekreacije te brojnih tvrtki i udruga.

print