Novosti

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja: Domovina se čuva radom i odanošću

Utorak

Odavanjem počasti poginulim i nestalim braniteljima i svim civilnim žrtvama Domovinskog rata te prisjećanjem na vojno – redarstvenu akciju Oluja, u Ivancu je u ponedjeljak, 5. kolovoza, obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Počast poginulima najprije je odana kod spomen obilježja na glavnom ivanečkom trgu, gdje se, nakon polaganja cvijeća, okupljenoj rodbini, znancima i prijateljima poginulih, predstavnicima braniteljskih udruga, Policijske postaje Ivanec, pojedinim gradskim i županijskim vijećnicima i građanima obratio potpredsjednik Gradskog vijeća Ivan Sedlar, izaslanik gradonačelnika.

-Došli smo se pokloniti i iskazati osobnu zahvalu i poštovanje svim vitezovima čija su imena ostala ovdje upisana te svim poginulim i nestalim ratnicima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Došli smo iskazati zahvalnost tisućama branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata  koji su rekli svoje DA u oslobađanju i stvaranju domovine Hrvatske – istaknuo je Sedlar.

-Danas se s ponosom prisjećamo vojno-redarstvene akcije Oluja i slavnih dana koji su pokazali svu snagu hrvatskoga naroda i volju i težnju za slobodom i neovisnošću. U  samo četiri dana naše su snage razvile 630 kilometara dugu bojišnicu, najdužu ratnu bojišnicu u povijesti ratovanja u Europi. U svega četiri dana oslobođeno je 10.400 m2 kilometara okupiranog teritorija koji je Hrvatska potom vratila u svoj ustavno - pravni poredak te uspostavila mir, slobodu i neovisnost – podsjetio je Sedlar.

Nakon što je poginulima počast odana minutom šutnje, svim građanima čestitao je Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja.

Okupljeni su se potom uputili na gradsko groblje Ivanec, gdje je za sve poginule položen vijenac kod centralnog križa, a molitvu za njih predvodio je ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić.

Sjećajući se svih onih koji su svoj život i krv ugradili u temelje nove domovine, istaknuo je da nas zahvalnost prema njima obvezuje na način da njihovu žrtvu poštujemo i uzvraćamo, prije svega, odnosom prema drugima i onima koji dolaze iza nas.

-Svoj život oni su položili za domovinu, a na nama je da je branimo i dalje izgrađujemo. Jer domovina je nešto pobožno, nešto što se čuva radom, iskrenošću i odanošću – naglasio je, među ostalim, vlč. Gložinić te uputio riječi utjehe rodbini poginulih.

print