Novosti

U Ivancu uveden punkt posebnog dežurstva vikendom i blagdanom – Grad Ivanec za opremanje platio 115.000 kn

Petak

Građani grada Ivanca te svi korisnici zdravstvene zaštite s područja bivše općine Ivanec (grad Lepoglava, općine Bednja, Klenovnik, Maruševec, Donja Voća), zdravstvenu pomoć u težim slučajevima ponovno mogu dobiti na novoustrojenom punktu dežurstva opće/obiteljske medicine u prostorijama Doma zdravlja Ivanec. 

Ambulanta je uređena na drugom katu (bivša ortodontska ambulanta), a posebno dežurstvo pacijentima je na raspolaganju u dane vikenda i blagdana i to subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom i praznikom od 8 do 20 sati (kada ordinacije opće i obiteljske medicine ne rade). Pritom napominjemo da u ovoj ambulanti pomoć mogu zatražiti građani za ozbiljnija zdravstvena stanja koja NE ugrožavaju život (npr. visoka temperatura, manje posjekotine, bol koja ne jenjava i sl.). 

Ako pak je riječ o stanjima u kojima je ugrožen život građana, u tom slučaju treba zatražiti pomoć Hitne službe na tel. 112 ili 194. 

Početkom rada punkta posebnog dežurstva, nakon punih 20 mjeseci otkako je Grad Ivanec pokrenuo rješavanje ove problematike, kraju je privedena ova priča na način da je stanovništvu cijele bivše općine Ivanec vraćen standard (ako je ova riječ uopće primjerena za osnovno pravo čovjeka na to da dobije zdravstvenu pomoć), koji mu je naprasno ukinut prije gotovo dvije godine. 

Podsjećamo, odluci županijskog Doma zdravlja da s 1. listopada 2017. godine ukine rad medicinske sestre/tehničara koji su dotad bili pacijentima na raspolaganju 24 sata, burno je reagirala javnost šireg ivanečkog kraja. 

Takvoj odluci tada se usprotivio i gradonačelnik Ivanca M. Batinić, to više što o tome prethodno ni na koji način nisu bili obaviješteni ni Grad ni građani. Kao razlog ukidanja, navedeno je da je riječ o „nadstandardu“ koji su građani bivše općine Ivanec uživali protivno zakonskim propisima.

Ne mireći se sa činjenicom da, u slučajevima kad je mobilni tim Hitne pomoći na terenu, građani, često u teškom zdravstvenom stanju, dolaze pred zaključana vrata te da interfonom moraju tražiti upute od centrale u Varaždinu što i kako dalje, Batinić je i od svih susjednih gradova i općina zatražio da zajedničkim nastupom ovaj problem pokušaju riješiti u suradnji svih zainteresiranih strana – Ministarstva zdravstva, županijskog Doma zdravlja i njegova osnivača, Varaždinske županije i Grada Ivanca, s time da su svi gradovi i općine takav prijedlog i pismeno podržali.

Pritom je Grad Ivanec odmah ponudio svu potrebnu financijsku i logističku potporu te pozvao sve mjerodavne aktere da se ne igraju sa zdravljem građana, već da se odmah priđe rješavanju problema na konstruktivan način. 

Na žalost, to nije išlo tako pa je, na zamolbu Batinića i u dogovoru s ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem, na tu temu u Ministarstvu zdravstva RH održan sastanak kojemu su, uz samog ministra i njegove najbliže suradnike, nazočili ičelnici HZZO-a, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, županijskog Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja Varaždinske županije te predstavnik Varaždinske županije i Grada Ivanca. 

Na tom sastanku rečeno je da HZZO raspolaže financijskim sredstvima za rješenje ovog problema te da će s liječnicima pokušati dogovoriti model plaćenih dežurstava u vrijeme kad je mobilni tim na terenu. 

Na sastanku su se Dom zdravlja Varaždinske županije i županijski Zavod za hitnu medicinu obvezali da će osigurati prostor, a Batinić se obvezao da će Grad Ivanec sufinancirati opremanje ambulante u kojoj bi se obavljalo posebno dežurstvo.

Na žalost, umjesto da se odmah priđe realizaciji dogovorenog, uslijedila je politička opstrukcija od strane županijskih čelnika koja je sezala od neprimjerenih i, blago rečeno, ljudski nepristojnih prozivki gradonačelnika u medijima, preko izigravanja dogovora postignutog u Ministarstvu zdravstva (zbog čega je pismeno reagirao i sam ministar) pa sve do tvrdnji da u Domu zdravlja Ivanec nema primjerenih prostora za uređenje punkta posebnog dežurstva. 

Međutim, to su demantirali i pojedini liječnici koji rade u toj ustanovi te poslali popis Gradu čak triju raspoloživih prostora. 

Nakon toga je reagirao i županijski Dom zdravlja pa je upriličen obilazak potencijalnih prostora za ambulantu, a rezultat svega bilo je (temeljem zaključka Upravnog vijeća Doma zdravlja Varaždinske županije od 06.03.2018. te nastavno održanog sastanka u Ministarstvu zdravstva), potpisivanje Sporazuma o opremanju punkta dežurstva opće/obiteljske medicine u sastavu Doma zdravlja Varaždinske županije. Taj sporazum potpisali su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i ravnatelj županijskog Doma zdravlja Renato Podbojec u studenom 2018. godine. 

Vođen potrebom da svojim građanima, ali i građanima bivše općine Ivanec, osigura bolje uvjete zdravstvene zaštite, ovim Sporazumom Grad Ivanec je Domu zdravlja za opremanje punkta isplatio 115.000 kuna.

Što se tiče naknadnih reagiranja Hrvatske udružbe obiteljske medicine i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) koji prozivaju Dom zdravlja Varaždinske županije i županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo kao tijela odgovorna za osiguranje kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu i ističu da na ovom punktu nisu zadovoljeni svi uvjeti za zbrinjavanje pacijenata, Grad Ivanec obavještava javnost o sljedećem:

1. Što se tiče opreme (koju je Grad Ivanec sufinancirao), nju je nabavio Dom zdravlja Varaždinske županije, sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanja djelatnosti, (NN 61/11,128/12,124/15 i 8/16), s time da jeizvod iz Pravilnika koji to definira sastavni dio navedenog Sporazuma.
2. Grad Ivanec u svojoj dokumentaciji posjeduje Rješenje Ministarstva zdravstva RH kojim je utvrđeno da ordinacija opće/obiteljske medicine Doma zdravlja Varaždinske županije na adresi Ivanec, Varaždinska 4a, ispunjava uvjete za početak rada, a u istome također stoji da su, na zahtjev DZ Varaždinske županije o otvaranju punkta posebnog dežurstva pozitivna mišljenja izdali Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatska liječnička komora.

 

3. S obzirom na sve navedeno, Grad Ivanec ne smatra se nadležnim za davanje mišljenja o zadovoljavanju uvjeta za obavljanje zdravstvene djelatnosti. 
4. Što se samog punkta tiče, Grad Ivanec je potpisivanjem Sporazuma i svojim sufinanciranjem jasno izrazio svoj stav iz kojeg je razvidno nastojanje da svojim građanima pruži višu razinu zdravstvene zaštite, što je otvaranjem punkta i postignuto.

 

Iako je, kako je već navedeno, Grad Ivanec opremanje punkta sufinancirao sa 115.000 kuna, Dom zdravlja Varaždinske županije nije našao shodnim da ga obavijesti o početku rada punkta s 22. lipnja, već je gradska uprava o tome također saznala – iz medija. 

Na zamolbu resorne pročelnice da objasni takav tretman Grada kao partnera, ravnatelj županijskog Doma zdravlja to je obrazložio kratkim rokom u kome je trebalo organizirati rad punkta te da je primarno bilo prenijeti informaciju stanovništvu o početku njegova rada. 

No, postavlja se pitanje: Kad je Dom zdravlja već slao obavijesti medijima, pa je li bilo teško dodati i e-mail Grada Ivanca i proslijediti mu istu poruku? I to ne samo zato što bi to bio uobičajen obrazac poslovnog i pristojnog ponašanja, već i zato da i Grad Ivanec svojim kanalima može obavijestiti građane o početku rada ambulante te o tome informirati i susjedne jedinice lokalne samouprave?

print