Novosti

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE Položeno cvijeće na antifašistička spomen obilježja

Ponedjeljak

Izaslanstvo Grada Ivanca predvođeno gradonačelnikom Miloradom Batinićem u subotu je, 22. lipnja, na ivanečkom gradskom groblju položilo vijenac na spomen kosturnicu s posmrtnim ostacima poginulih partizana i antifašista.

Obraćajući se okupljenima, predsjednica Udruge antifašista i antifašističkih boraca Marija Varović zahvalila je Gradu Ivancu na angažmanu i potpori koju pruža ovoj udruzi u nastojanju da sačuva tekovine antifašizma koje su ugrađene i u Ustav RH i u same temelje suvremene hrvatske države. 

Osvrćući se na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovici kod Siska formiran prvi partizanski odred, naglasila je da je tada 77-ero hrabrih ljudi i rodoljuba prepoznalo fašističko zlo koje se kotrlja Europom te odlučilo pružiti mu otpor. 

-Znamo svi kako je u tadašnjoj NDH bio raskomadan današnji hrvatski teritorij. Sve se to zna i mnogi to pamte, iako danas neki nastoje falsificirati antifašističku povijest. No, tako dugo dok ima slobodnomislećih ljudi, istina će živjeti – naglasila je M. Varović te podsjetila da je od navedenih 77 boraca kraj rata dočekalo njih samo 38.

Uz predstavnike Grada Ivanca i UAB-a, poginulima su počast odali i pojedini gradski i županijski vijećnici te predstavnici Policijske postaje i SDP-a Ivanec.

Gradski vijećnici Ivan Sedlar i Josip Grđan potom su cvijeće položili i svijeće zapalili i na spomen obilježja poginulim antifašistima u Margečanu i Radovanu.

print