Novosti

Speleološka udruga Kraševski zviri: Ključevi rudnika predani Turističkoj zajednici grada Ivanca

Petak

Nakon dugogodišnje uspješne suradnje koja se veže uz održavanje kulture rudarstva ivanečkoga kraja, održan je sastanak predstavnika Speleološke udruge Kraševski zviri iz Ivanca i Turističke zajednice grada Ivanca. 

Nakon razmjene osobnih dojmova vezanih uz realizaciju zajedničkih projekata u prošlosti, predstavnik SU Tomica Matišić predao je ključeve rudnika Kraševski zviri voditelju TZ-a Borisu Jagetić Darabošu.

Ovaj rudnik najveći je sačuvani poznati podzemni umjetni objekt našega kraja. 

Nalazi se na području šume Lipnica na sjevernoj strani Ivančice, ispod kote Velika oberš, na nadmorskoj visini od 450 metara. 

Iz rudnika je od 1861. do 1872. godine iskapana olovno-cinkova ruda. 

Jedan od većih realiziranih zajedničkih projekata vezan je uz izradu nacrta ovoga rudnika, koji je izrađen 2007. godine od strane članova SU Kraševski zviri, a uz potporu Turističke zajednice Grada Ivanca.

Na ulazu u rudnik su 2016. godine postavljene zaštitne rešetke koje sprečavaju ulazak u rudnik znatiželjnih posjetitelja, a posebno djece. Opasnih ulazaka u rudnik je u zadnjih desetak godina bilo sve više, a postavljanjem rešetaka spriječene su potencijalne nesreće i stradavanja.

Predani ključevi vrata rudnika simbolički učvršćuju dosadašnju i buduću suradnju dviju udruga grada Ivanca. 

-Predstavnici su ujedno izmijenili i zadnja izdanja „Knjigerudarske mudrosti“ autora B. Jagetića Daraboša i  Stručno edukativnu publikaciju Rudnik „Kraševski zviri“ autorica Vinke Dubovečak i Valentine Kraš – javlja poznati ivanečki speleolog prof. Tomica Matišić.

Nacrt Rudnika „Kraševski zviri“ -  Rov Scharley

print