Novosti

Završen projekt „HERE Map Makers“: Srednja škola Ivanec kreirala digitalne karte planinarskih putova na Ivančicu

Utorak

22. svibnja 2019. u 17:30 održana je konferencija za medije i zainteresiranu javnost za projekt „HERE Map Makers“ u Srednjoj školi Ivanec.  

Projekt je financiran iz programa ERASMUS+, Strateška partnerstva, suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, čija vrijednost iznosi 104.910,00 eura. Nositelj projekta je Srednja škola Ivanec, a partneri su Geodetska škola Zagreb, Gospodarska škola Varaždin, Srednja gradbena šola Ljubljana, Slovenija, IES Sefarad, Toledo, Španjolska, Liceo Scientificoe Linguistoco "O. Tedone", Italija, LiceumPrzymierza Rodzin, Varšava, Poljska te HERE International BV - Glavna podružnica Zagreb - jedna od vodećih svjetskih tvrtki za izradu digitalnih karata i navigaciju.

Mr.sc. Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec predstavila je projekt i realizirane projektne aktivnosti. 

Cilj projekta HERE Map Makers je ojačati kapacitete škola u učenju geografskih informacijskih sustava u skladu s modernim trendovima izrade digitalnih karata, što je omogućila suradnja sa međunarodnom tvrtkom HERE te je realiziran transfer stručnih znanja u škole . Škole su unaprijedile metode učenja i poučavanja uz inovativne sadržaje i najnovije ICT alate za GIS. Ciljne skupine u projektu su bile 14 nastavnika i 70 učenika, međutim zbog velikog interesa učenika broj učenika se i udvostručio. 

Nastavnici i učenici su kroz projekt sudjelovali u edukacijama, međunarodnom ljetnom kampu i aktivnostima izrade digitalnih karata, kojima su unaprijedili svoje digitalne i stručne kompetencije. Ravnateljica škole predstavila je rezultate projekta svih škola – digitalne karte lokalnog područja, s određenim turističkim ili kulturnim sadržajem. 

Srednja škola Ivanec kreirala digitalne karte planinarskih puteva na Ivanščicu, koje će biti od velikog značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu. 

Prof. Janja Žnidarić predstavila aktivnosti izrade digitalnih karata u Srednjoj školi Ivanec, koje su se odvijale uz primjenu različitih alata poput HERE Map Creatora, Mapillary-a i QGIS-a te radom na terenu. Realizaciju samih rezultata projekta omogućili su suvremeni ICT alati partnera HERE, koje su učenici i nastavnici koristili u izradi digitalnih karata, čime je osiguran transfer znanja iz poslovnog sektora u obrazovni sektor.

Učenici Srednje škole Ivanec predstavili su aktivnosti projekta u kojima su sudjelovali i utjecaj projekta na učenike. 

Kroz projektne aktivnosti razmijenili su iskustva s učenicima iz drugih zemalja Europske Unije, unaprijedili znanja stranih jezika, stekli vještine timskog rada i primijenili stečena znanja za izradu digitalnih karata na lokalnom području. 

Na konferenciji se obratio i predstavnik predstavnik HERE BV International iz Njemačke Andreas Herger, koji je istaknuo  uspješnu suradnju sa partnerima koja će se nastaviti sigurno i nakon završetka projekta, te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport dr. sc. Miroslav Huđeknaglasivši važnost ovakvih projekata u školama Varaždinske županije te čestitao na ostvarenim rezultatima i korištenju najnovijih tehnologija u području geografskih informacijskih sustava u školama.

Predstavnici svih partnera prisustvovali su konferenciji za medije te su od 21. – 23. svibnja 2019. sudjelovali i na 3. transnacionalnom sastanku projekta „HERE Map Makers“ u Srednjoj školi Ivanec.

print