Novosti

Gradonačelnik M. Batinić priredio prijam za vatrogasce: U 2019. Grad za vatrogastvo izdvaja 1,2 mil. kn, 30% više nego lani

Petak

U povodu Mjeseca zaštite od požara gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u Gradskoj vijećnici je u četvrtak, 23. svibnja, priredio prijam kome su se odazvali čelnici Vatrogasne zajednice grada Ivanca te predstavnici svih šest dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području našega grada.

U uvodnoj riječi zahvalio je vatrogascima na njihovu dobrovoljnom radu i velikom trudu koji ulažu u spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara u protupožarnim akcijama te prilikom spašavanja privatnih i javnih objekata i infrastrukture od sve učestalijih poplava i bujica.

-Vi, vatrogasci, jedina ste operativna snaga koja u slučaju požara, raznih elementarnih nepogoda i drugih opasnosti hoće i može prva intervenirati i koja je za takve intervencije adekvatno opremljena. S obzirom na to da je i naše područje iz godine u godinu sve više pogođeno posljedicama klimatskih promjena (oluje, vjetrovi, poplave, bujične vode), prošle godine Grad je iz proračuna izdvojio dodatnih 90.000 kuna (povrh sredstava koja izdvaja za redovit rad vatrogastva) za nabavu opreme za sve DVD-ove. Ove i narednih godina za opremanje DVD-ova iz proračuna ćemo izdvojiti veća sredstva – naglasio je gradonačelnik.

Potvrđuje to i podatak da je u ovogodišnjem proračunu za vatrogastvo namijenjeno 1,2 milijuna kuna, što je 30% više nego lani.

Uz redovito financiranje vatrogastva koje se obavlja kroz tekuće donacije Vatrogasnoj zajednici u iznosu od 430.000 kuna, Grad je osigurao i dodatnih 122.400 kuna za nabavu tehničke opreme za sve DVD-ove, a čiju nabavu ne mogu financirati iz sredstava za redovitu djelatnost.

Nadalje, u proračunu je osigurano i 260.000 kuna za nabavu navalnog vatrogasnog vozila za DVD Radovan te 200.000 kuna za nabavu vozila za DVD Margečan.

Grad će ove godine sa 43.000 kuna financirati uređenje prostora DVD-a Bedenec, a slijedom potpisanih sporazuma o korištenju prostora kojim je dogovoreno da će vatrogasne domove za svoj rad moći koristiti mjesni odbori i lokalne udruge, Grad je osigurao 15.000 kuna tekućih donacija DVD-ovima.

Vatrogascima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Marina Držaić, u čijem je resoru i vatrogastvo.

Među ostalim, pozvala je vatrogasce da se, kao operativci koji najbolje poznaju stanje opreme i zahtjeve terena, svojim konkretnim prijedlozima i sugestijama uključe u izradu Plana zaštite od požara.

Skupu su se obratili i predsjednik i zapovjednik VZ grada Ivanca Zvonko Videc i Ivan Putarek, zahvalili na dodatnim sredstvima uloženim u vatrogastvo i istaknuli da je nova oprema pridonijela velikim pozitivnim i kvalitativnim pomacima u izvršenju intervencija, ali i sinergiji u radu svih DVD-ova.

-Sve intervencije na terenu odrađuju se profesionalno i na visokoj razini. Osobno osjećam velik ponos što sam zapovjednik gradske Vatrogasne zajednice – istaknuo je Putarek.

U nastavku su se na probleme, ali i na pozitivne stvari iz rada svojih društava osvrnuli predstavnici svih šest gradskih DVD-ova.

Svaki od njih ima svoje specifične potrebe, bilo da je riječ o nabavi navalnih vozila, dogradnji, proširenju i uređenju vatrogasnih domova, garaža i sanitarnih čvorova. Zbog odljeva radne snage, većina ih se bori i s problemom sve manjeg broja raspoloživih operativnih vatrogasaca, nedostatka vozača itd. Stoga DVD-ovi pojačano rade s djecom i mladima te na taj način nastoje osigurati kadrove koji će u budućnosti nositi rad mjesnih DVD-ova.

O svemu tome, kao i o nizu drugih pitanja, na sastanku se opširno razgovaralo, pri čemu su vatrogasci skrenuli pažnju i na niz drugih pitanja koja bi trebalo riješiti (npr. dislokacija autocisterne, pri čemu je istaknuto da bi takvoj praksi trebalo stati na kraj jer je njome ozbiljno ugrožena sigurnost domicilnog područja).

Vatrogasci su pozvali Grad da ih i dalje prati u pojačanom tehničkom opremanju to više što su, od ukupnog broja intervencija, dvije trećine tehničke intervencije.

Nakon službenog dijela skupa, druženje s vatrogascima nastavljeno je u neformalnijem tonu.

print