Novosti

Dan povijesti u Ivancu u sklopu Festivala povijesti – Kliofest

Petak

U petak, 17. svibnja 2019., u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održan je treći po redu Dan povijesti u Ivancu u sklopu Festivala povijesti – Kliofest. Glavna svrha festivala je popularizacija povijesnih tema i projekata, kao i rasprava o mjestu i položaju povijesti i povjesničara u suvremenome hrvatskom društvu. U tjednu Kliofesta koji je trajao od 14. do 17. svibnja posjetitelji su na nacionalnoj razini mogli pratiti okrugle stolove, tribine, predavanja, radionice te sudjelovati u predstavljanju novih knjiga i razgledavanju izložbi.

Povijesna skupina ivanečke osnovne škole koju čine učenici šestih, sedmih i osmih razreda kao organizator Dana povijesti osmislila je ovogodišnje aktivnosti predstavljene u programskoj knjižici Kliofest 2019. Nakon pozdravne riječi ravnatelja ivanečke osnovne škole Damira Jagića povjesničarke iz OŠ Gustava Krkleca Maruševec: Leona Horvat, Kaja Mikačić, Ivančica Bahun i Paula Peharda, zajedno sa šest timova ivanečkih učenika, u svijet povijesti odvele su 44 učenika, među kojima su bili i učenici drugih razreda, roditelje i učitelje pomoću potrage za zagonetnom povijesnom osobom koristeći jedan od inovativnih pristupa poučavanju pomoću QR kodova. Kreativnu potragu osmislila je učiteljica Povijesti Mirjana Trstenjak Stanisavljević, a diplome za najpovjesničare Kliofesta 2019. osvojio je tim u sastavu: Helena Golub, Klara Gotal, Ema Videc i Petra Bolfek.

Sudionici Dana povijesti potom su poslušali zanimljivo predavanje s virtualnom projekcijom Kukuljevićeva grada od njegova nastanka u 12. stoljeću do rušenja 1959. godine. Prezentacija je nastala temeljem arheoloških istraživanja na lokalitetu Stari grad Ivanec i pokazala je povijesni kontekst njegova nastanka i, nažalost, nestanka. Ljepotu Kukuljevićeva grada prisutnima je u ime Kluba mladih Ivanec predstavio mr. arhitekture Marko Friščić, nakon čega su se svi polaznici uključili u radionice crtanja karikatura, izrade maketa od gline, karton-tiska i literarnog izražavanja koje su uz Marka Friščića vodile Žana Sanković, Željka Turčin te Ana Jagić, također članice Kluba mladih Ivanec. Originalni izričaji nastali u radionicama bit će objavljeni u tiskanom izdanju. Sponzor aktivnosti Kluba mladih Ivanec bio je Studio NEXAR d. o. o. Ivanec.

Rezultat suradnje Kluba mladih Ivanec i OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec je i nastanak prigodnog straničnika za knjige koji su dobili svi sudionici Dana povijesti.

print