Novosti

U Salinovcu održan 1. hrvatski festival u kiparenju motornom pilom

Ponedjeljak

U povodu obilježavanja 250. obljetnice organiziranog šumarstva u Hrvatskoj Salinovec je u subotu i nedjelju, 6. i 7. lipnja, bio domaćin nesvakidašnje manifestacije – 1. hrvatskog festivala u kiparenju motornom pilom. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a odvijala se u parku oko stare salinovečke škole, gdje je desetak umjetnika iz Slovenije, Sirača, Koprivnice, Lepoglave i Ivanca posjetiteljima pokazalo kako vještim rukovanjem pilom i dlijetom glomazne hrastove i lipove trupce stiliziraju u prepoznatljive humanističke i animalističke oblik

- Budući da sam slijedom svoje struke emotivno vezan uz šume, jako mi je drago što se ovaj festival održava u Salinovcu. Volio bih da se tradicija nastavi i da iduće godine ovogodišnji mali festival preraste u manifestaciju koja će okupiti i veći broj umjetnika – naglasio je na svečanosti otvaranja gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić kojemu je, kao potpredsjedniku Sabora, pripala i čast da ga otvori.

Okupljenima se tom prilikom obratio i prof. dr. Vladimir Jambreković, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U ime organizatora, Društva za športsku rekreaciju Salinovec, nazočnima se obratio i njegov predsjednik Stjepan Hudoletnjak te kazao da su inicijalnu iskru za njegovo održavanje dala dva ivanečka umjetnika - Mario Sever i Dario Horbec, koji motornom pilom širom zemlje i inozemstva kipare već desetak godina.

Upravo Horbecov rad – nesvakidašnji motocikl u drvu – publika je nakon dva dana proglasila najboljim. Na svečanom zatvaranju festivala nagrade sponzora umjetnicima je uručila gradska vijećnica Katica Levanić, izaslanica gradonačelnika. Sva djela umjetnici su poklonili domaćinima koji su tako za svoj park počeli slagati prvi umjetnički fundus.

U prostorima stare škole otvorena je i izložba posvećena visokoj obljetnici organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. Tom prilikom nazočnima se obratio jedan od njenih organizatora, dr. sc. Kruno Lepoglavec sa Šumarskog fakulteta te podsjetio na prvi Šumski red koji je prije dva i pol stoljeća potpisala carica Marija Terezija, a kojim je faktički započelo organizirano upravljanje i gospodarenje šumama. Uz fotografije iz povijesti hrvatskog šumarstva, izložene su i skulpture u drvu pretežito sa šumskim motivima, a svoje pirografije izložio je M. Sever.

Na žalost, manifestaciju je obilježio i nemili događaj. Mali trenutak nepažnje u rukovanju pilom Marija Severa iz Ivanca stajao je teške povrede, nakon čega je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen u varaždinsku Bolnicu. Srećom, tragediju je izbjegnuta „za dlaku“, Mario je izvan životne opasnosti i osjeća se dobro.

print