Novosti

Članovi svih šest gradskih DVD-ova obilježili spomendan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca

Ponedjeljak

Članovi svih šest dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području grada Ivanca obilježili su spomendan svoga zaštitnika, sv. Florijana.

Središnja manifestacija ove je godine održana u Margečanu, gdje su se ispred mjesnog vatrogasnog doma okupili članovi DVD-ova iz vatrogasnih društava Ivanec, Radovan, Salinovec, Margečan i Gačice te u svečanom mimohodu krenuli prema župnoj crkvi (članovi DVD-a Bedenec pridružili su se misi u Kamenici).

Misno slavlje u margečanskoj crkvi sv. Margarete predvodio je župnik vlč. Alojzije Pakrac koji se u kontekstu prisjećanja na mučenički život sv. Florijana, sveca koji je živio u 4. stoljeću, u svojoj propovijedi posebno osvrnuo na humanitarno djelovanje vatrogasaca i njihovu požrtvovnost.

Ova manifestacija predstavlja početak brojnih događanja koje vatrogasci redovito priređuju u svibnju, koji se tradicionalno obilježava kao Mjesec zaštite od požara.

Među ostalim, DVD-ovi će tijekom ovog mjeseca prirediti dane otvorenih vrata i pokazne vježbe, a poseban dio njihovih aktivnosti vezan je uz edukaciju djece u vrtićima i učenika u školama.

Jedna od važnijih zadaća koja im predstoji jest i aktivno uključivanje vatrogasaca u postupak prikupljanja podataka za izradu revizije Procjene opasnosti od požara i tehnološke eksplozije za Grad Ivanec.

print