Novosti

Gradonačelnik M. Batinić i ravnateljica Srednje škole L. Kozina na konferenciji „Uspjesi i izazovi energetske obnove zgrada u RH“

Utorak

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH za energetsku obnovu javnih zgrada dosad je osiguralo više od 1,5 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ugovaranje je još u tijeku, a trenutačno je potpisano više od 800 ugovora.

Istaknuto je to na konferenciji „Uspjesi i izazovi energetske obnove zgrada u RH“ koja je u ponedjeljak, 29. travnja, održana u Zagrebu s ciljem prezentacije uspješnih rezultata i primjera dobre prakse.

Konferenciji je nazočio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, a u radu konferencije sudjelovala je i mr. sc. Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec, ustanove na kojoj su u punom jeku radovi na energetskoj obnovi, a koja je iznijela podatke o uštedama energenata i drugim benefitima kojima će rezultirati energetska obnova.
-Iako se stalno govori kako Hrvatska ne povlači dovoljno novca iz EU fondova, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je samo u prošloj godini povuklo 60 posto sredstava više od planiranog, i to upravo za energetsku obnovu. Znači, može se, i na tome ne namjeravamo stati. Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja preko 1.300 bolnica, škola, dječjih vrtića i dvorana; povećana je energetska učinkovitost gotovo 17.000 kućanstava, a obnovljene su i brojne odgojno-obrazovne ustanove za gotovo 70.000 djece - istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Do kraja godine – pozivi za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, istaknuo je kako je gotovo 1,1 milijardu kuna iz EU fondova izdvojeno za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, za što je potpisano 584 ugovora.

Dodao je kako se do kraja ove godine planira i objava poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, pri čemu će financijska sredstva za navedeni poziv iznositi 30 milijuna eura, a radi se o prvom pozivu koji se planira u potpunosti financirati sredstvima Europske unije.

print