Novosti

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo na sastanku s ivanečkim poduzetnicima

Srijeda

U prostorima novootvorenog Poduzetničkog inkubatora pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo u utorak je, 23. travnja, održao javnu tribinu na temu: „Školovanje kadrova za strukovna zanimanja za potrebe realnog sektora – problemi i mogući pravci njihova rješavanja“.

Na navedenu je temu održan i panel koji je vodila direktorica Poslovne zone Lana Labaš, a uz V. Prskala, u njegovu je radu sudjelovala i ravnateljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina.

Pomoćnik ministrice V. Prskalo, poznat kao izvrstan praktičar koji posjeduje golemo operativno iskustvo u ovom području, okupljene je upoznao s reformskim mjerama koje resorno ministarstvo provodi po pitanju unapređenja strukovnog obrazovanja. 

O opsegu tih mjera svjedoči i podatak da se u zadnjih 40 godina nije dogodilo da se tolika sredstva ulažu u strukovno obrazovanje. 

Do 2023. godine kani se povući čak 1,58 milijardi kani uz EU fondova za reformu i školovanje kadrova za potrebe realnog sektora, što s posebnom pažnjom prati i Europska komisija.

Da svi ti napori i ulaganja počinju rezultirati pozitivnim pomacima, potvrdila je ravnateljica SŠI Lidija Kozina koja je kazala da se u toj školi broj gimnazijskih odjela zadnjih godina smanjuje, a povećava broj strukovnih (stolari, instalateri kućnih instalacija, CNC operateri) i to sve na inicijativu ivanečkih poduzetnika.

Poduzetnici su u raspravi istaknuli cijeli niz problema s kojima se u vezi s time susreću u praksi. Uz direktoricu Ivančice Nadu Zver, u raspravi su sudjelovali i Dragutin Gložinić, predsjednik ŽGK Varaždin, Zlatko Barbir iz HZZ-a Ivanec, Darko Molnar iz hotela Orion, Indijana Putar Kramarić, voditeljica strukovnih zanimanja u Srednjoj školi Ivanec i dr.

Dosta pitanja i rasprave bilo je o modelu dualnog obrazovanja koji se sada eksperimentalno provodi u nekoliko zanimanja, a koji poduzetnici i predstavnici ŽGK pozdravljaju i traže da se maksimalno ubrza.

S obzirom na važnost ove teme, rečeno je da resorno ministarstvo smatra da se unapređenje strukovnog obrazovanja i reformske mjere tretiraju kao jedan od prvih nacionalnih interesa te da je ministarstvo maksimalno otvoreno prema potrebama i zahtjevima poduzetnika za školovanje strukovnih kadrova.

print