Novosti

Veliko mnoštvo građana i djece na Uskrsnom sajmu na Kinotrgu Ivanec

Utorak

Veliko mnoštvo građana i djece odazvalo se Uskrsnom sajmu koji je na Veliku subotu prvi put održan na Kinotrgu Ivanec.

Štandovi koje su izlagači ukrasili tradicijskim vezom te ih prepunili uskrsnim delicijama, pisanicama i najrazličitijim uskrsnim ukrasima i rukotvorinama, privukli su brojne posjetitelje.

A na štandovima se doista svašta moglo vidjeti, probati i ponijeti kući: od sirnih i hajdinih zljevki, štrukli, orehnjača, makovnjača i domaćih kolača svake vrste, do šunke, kobasica, tradicijski obojenih pisanica, domaćeg crnog ulja, mlinaca i rezanaca (koji su „planuli“) pa sve do moderno ukrašenih pisanica, raznih rukotvorina, gradskih suvenira i turističkih publikacija, čak i djela izvornih umjetnika.

Za sve to bogatstvo zaslužni su sljedeći izlagači: Društvo prijatelja narodnih običaja Maska Ivanec, Ivanečko sunce, Udruga udomitelja Nada, Udruga građana Margareta iz Margečana, KUD Salinovec, Udruga građana Prigorec, Turistička zajednica grada Ivanca i Udruga Ivanečki vitezovi, Udruga Rukotvorine Božene Carević, Odgojni dom Ivanec i samouki umjetnik Stjepan Kraš.

Veliko veselje djeci su priuštili i članovi Udruge uzgajivača malih životinja Fauna, koji su izložili mlade bijele i smeđe kuniće. Ne treba ni posebno isticati da su ljupke žive „loptice“ naprosto oduševile klince i tematski se savršeno uklopile u veselu uskrsnu atmosferu.

Na trgu su se okupili i mališani iz dječjih vrtića Ivančice i Bambi koji su, pod vodstvom svojih teta odgojiteljica, bojali velike pisanice i uključili se u male slikarske uskrsne radionice.

Točno u 10 sati svi sudionici krenuli su prema uskrsnom drvcu na gradskoj špici te ga ukrasili stotinama pisanica. Običaj je to koji se u Ivancu ustalio tijekom nekoliko proteklih godina, a koji je posao nezaobilazni dio ivanečkih uskrsnih okupljanja.

Dio druženja i ove su godine bili Uskrsni zec Karlo i Uskrsna zečica Izabel koji su malene zabavljali i darivali ih čokoladnim jajima, a naravno, nezaobilazna je bila i zajednička fotografija s ovog lijepog druženja.

A da sve ostane u istom tonu, toga su dana za svu djecu u Kinu Ivanec održane dvije besplatne projekcije filma „Petar Zecimir“.

Uskrsno druženje organizirao je Grad Ivanec u suradnji sa svim navedenim udrugama i ustanovama.

Zahvala za organizaciju manifestacije ide i Šumariji Ivanec, koja je poklonila uskrsno drvce, Poslovnoj zoni Ivanec d.o.o. i Ivkomu d.d. Ivanec.

print