Novosti

Održan Ivonjski fašink: Na špici galamilo, plesalo, zvonilo i ludovalo 600 maškara

Ponedjeljak

Šest stotina maškara iz Međimurske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Krapinske i Varaždinske županije te iz Slovenije i rijeka posjetitelja što je okupirala ivanečku špicu i okolne ulice, bilanca je Ivonjskog fašinka koji je na središnjem ivanečkom trgu održan u nedjelju, 24. veljače.

Nakon što je gradonačelnik Milorad Batinić maškarama uručio pozamašan ključ gradske blagajne, karnevalsko veselje nastavljeno je uz dosjetke i šale voditelja Marijana Gotala – Cicana.

Urnebesnu povorku koja je uz halabuku, larmanje, zvonjavu, klepetanje i trubljenje prodefilirala ivanečkim ulicama, na špicu su uvele skupine gumila i ivančica Društva prijatelja narodnih običaja Maska.

U fašniku je sudjelovala 21 maskirana skupina i to sedam grupa kurenata iz slovenskog Podlehnika, Vidma, Leskovca i Kidričeva, zatim, maškare iz Kutine, Prepuštovca, Štefanca, Lobora, Nedelišća, Petrijanca, Lepoglave, Vidovca, Cestice, Domašinca, Gornje Voće i drugih mjesta.

Nakon što je brzinski osuđen kao simbol svega zla i lošeg, maškare su potom Princa fašnika zapalile, a nakon toga urnebesnu zabavu nastavile u hotelu Orion.

Pokrovitelj Fašnika je Grad Ivanec, koji je i ove godine, kao i svake dosad, osigurao novčanu i logističku potporu ovoj omiljenoj pučkoj manifestaciji.

Suorganizaciju potpisuje Turistička zajednica grada Ivanca, a Fašink, koji se u Ivancu održava već tri desetljeća, pomoglo je i mnoštvo drugih sponzora.

Manifestaciji se pridružio i dopredsjednik Udruge karnevalskih gradova Hrvatske Ivan Smuk, a princ i princeza karnevala ove su godine stigli iz skupine kurenata Demoni iz Vidma kod Ptuja.

print