Novosti

NOĆ MUZEJA Muzej planinarstva Ivanec brojne posjetitelje dočekao u virtualnom ugođaju

Ponedjeljak

Multimedijalnom prezentacijom preko cijelog vanjskog pročelja muzejske zgrade Muzej planinarstva Ivanec u petak je, 1. veljače, dočekao brojne goste koji su ga došli obići u sklopu Noći muzeja 2019.

I dok su se s jedne strane, na zidu muzeja smjenjivale fotografije i imena poznatih Ivančana kroz povijest (Ivan, Ladislav i Božidar Kukuljević Sakcinski, Pavica i Otokar Hrazdira, Nikola Faller, Ćiril Kos, Mirko Malez, Josip Vresk, Metod Hrg, Đuro Arnold, Petar Jagetić, Cvjetko Šoštarić i dr.), pokraj te projicirana je i suvremena multimedijalna priča kroz koju su prikazane moderne dileme mlade generacije.

A sve to bilo je praćeno ivanečkom himnom Poleg jedne velke gore, koja je za ovu priliku skladana u tehno ritmu.

Ovakvom prezentacijom ivanečki muzej posve se uklopio u temu ovogodišnje Noći muzeja na nacionalnoj razini „Inovacije i digitalna budućnost“.

Multimedijalnu prezentaciju izradili su predavači i studenti Sveučilišta Sjever – Odjela multimedije u Varaždinu pod vodstvom doc. art. Roberta Gečeka, mag. art. Jurice Jagetića i mag. mus. Predraga Krobota. 

U sklopu središnjeg programa, R. Geček je brojne okupljene posjetitelje upoznao s potencijalima koje bi ivanečki muzej u budućnosti mogao pružiti posjetiteljima kao što je, npr. šetnja muzejom u pratnji digitalnog vodiča ili posve autentična šetnja kroz odaje Starog grada uz pomoć VR naočala, kao i virtualni let s vrha Ivančice paraglajderom i sl.

O izložbi starih i novih fotografija te planinarske opreme, suvenira, raznih medalja, znački i dokumenata postavljenoj u muzejskom prostoru, govorila je povj. umjetnosti Ivančica Peharda.

Na izložbu svojih fotografija Snježna prostranstva, snimljenih na Ivančici, kratko se osvrnuo mladi ivanečki fotograf Zoran Stanko.

Publici se obratio i poznati hrvatski planinar Matej Perkov (koji je toga dana održao i dva tematska predavanja za učenike OŠ Ivanec te 200 učenika Srednje škole Ivanec) te vrlo afirmativno govorio o načinu na koji Ivanec promiče Ivančicu i ovdašnje planinarstvo.

U nastavku programa, koji je bio posvećen smiješnim stranama života na Ivančici i ispod nje, nastupili su Ivica Sever, Josip Kraš, Vesna Štruklec te skupina učenika Osnovne škole Ivanec pod vodstvom učiteljica Suzane Jagić i Nataše Roginek. Dok su neke od ispričanih duhovitih priča bile istinite, druge su bile iz zbirke Zabrbotali puran autorice Ivanke Kunić.

Program su glazbom uljepšali i Faringaši iz Prigorca.

Svim sudionicima programa i publici zahvalila je i v.d. ravnateljice Marina Držaić, a Noć muzeja otvorio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Nakon razgledavanja izložbe, brojni građani nastavili su se družiti ispred planinarske logorske vatre ispred muzeja, gdje su svi koji su htjeli mogli na „šćijepima“ ispeći jeger.

Žene iz Maske i Prigorca sve su posjetitelje ponudile ring tortama koje su se pekle na gašparu. Svima je na raspolaganju stajala i topla okrepa – kuhano vino i vrući čaj.

Detaljnije – u novom broju Ivanečkih novina.

print