Novosti

Batinić: O budućnosti ivanečkih Ivkom voda odlučit će sami građani! Bude li potrebno, inicirat ću referendum!

Nedjelja

-Neću dopustiti nikakvo pripajanje ivanečkih Ivkom voda d.o.o. varaždinskom Varkomu! O budućnosti Ivkom voda mogu odlučiti samo građani Ivanca kao oni koji su dugi niz godina stvarali ivanečku vodoopskrbnu tvrtku. Bude li potrebno, osobno ću biti prvi inicijator referenduma na kome ću od građana zatražiti plebiscitarnu podršku protiv ovakvog prijedloga!

To je glavna poruka kojom je gradonačelnik Ivanca i saborski zastupnik Milorad Batinić, ujedno i predsjednik Skupštine Ivkom voda d.o.o., reagirao na izjave koje je jednom regionalnom tjedniku proteklih dana dao direktor varaždinskog Varkoma Željko Bunić, koji je – premda je riječ o tematici vezanoj uz set zakonskih prijedloga koji je resorno ministarstvo tek uputilo u javno savjetovanje – o pripajanju Ivkom voda sustavu Varkoma progovorio kao o gotovoj stvari. 

- Ne ulazeći u pozadinu takvog, politički neodgovornog istrčavanja pred rudo u trenutku dok su zakoni još u javnoj raspravi, a za koje je morao znati da će izazvati neraspoloženje ivanečke javnosti koja je posebno senzibilizirana za svoje izvore na Ivančici i vodu, postavlja se pitanje: Misli li Željko Bunić doista da će se Grad Ivanec samo tako odreći svoje tvrtke koja je posve uređena, ekonomski održiva i koja je na administrativnom području grada Ivanca u sustav javne vodoopskrbe uključila 100% korisnika? Ili je u pozadini nešto drugo?

Ili pak možda razlog tome leži u činjenici da je za isti prijedlog – da Varkom preuzme Ivkom vode – od gradonačelnika Batinića već lani dobio glatku odbijenicu?

Vratimo se na početni problem. 

Javnost treba znati da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike početkom ove godine u javno savjetovanje uputilo paket zakona iz vodnog gospodarstva. 

S obzirom na to da na području Hrvatske ima više od 190 opskrbljivača vodom, a da među njima ima i onih koji upravljaju velikim brojem disperziranih i lokalnih vodovoda, zakonodavac je predvidio da se ukupan broj opskrbljivačasmanji na 35 do 40 velikih distributera i da oni ujedno vode i brigu o odvodnji. 

Međutim, zakonodavac je također predvidio da javni isporučitelj ne može biti tvrtka koja godišnje isporučuje manje od 2 milijuna m3 vode. 

Pošto Ivkom isporučuje oko 900.000 m3, iz toga proizlazi da on ne ispunjava kriterije za javnog isporučitelja i da bi se morao pripojiti Varkomu.

-Intencija zakona jest da javni isporučitelji usluga ne budu oni koji, kao trgovačka društva, nemaju elemente ekonomske održivosti. Ivkom vode su tvrtka koja ima uhodan financijski i ekonomski održiv sustav vodoopskrbe. Ima 18 zaposlenih, potpuno uređene vodoopskrbne objekte (435 km cjevovoda, 19 vodosprema ukupnog kapaciteta 3.600 m3 vode, 6 kaptaža na izvorištima, prepumpne postaje), a sve to povezano je u jedinstven sustav daljinskog nadzora i upravljanja putem telemetrije. U sustavu je 8.632 korisnika vodovoda i 1.682 korisnika kanalizacije. Trenutno u Bedencu provodi 1. fazu izgradnje kanalizacije financiranu uz EU fondova. Bit će i jedan od nositelja najskupljeg infrastrukturnog projekta u povijesti Ivanca – gradnje Aglomeracije vrijedne preko 170 milijuna kuna. Neodgovorno je takvu tvrtku izjednačavati s disperziranim, fragmentiranim i privatnim mjesnim vodovodima te, iako zakon nije ni blizu donošenja, u rukavicama prijetiti sankcijama za one koji ga neće provoditi i sl. – poručuje gradonačelnik.

Što slijedi?

-Prije svega, kroz javno savjetovanje uputit ćemo argumentirane primjedbe na pojedine  zakonske prijedloge. I kao saborski zastupnik učinit ću sve da se odredbe zakona promijene. Kao predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a, predsjedniku Kuba HDZ-a najavio sam sastanak na kome ću iznijeti primjedbe prije negoli zakon dođe na koordinaciju Vlade. HNS će sigurno biti protiv spornih zakonskih prijedloga, to više što neki od njih sadrže elemente protuustavnosti. Zakon o trgovačkim društvima jasno propisuje način njihova pripajanja i stoga poruka da je neko trgovačko društvo moguće prisiliti da svoju imovinu po sili zakona preda drugom, ne zvuči dobro – kaže Batinić.

-Dogodi li se u nekoj varijanti da zakon na izglasavanje bude poslan ovakav kakav je sada, bez nužnih izmjena, sigurno je da ga neću podržati – poručuje Batinić.

Što se tiče prijedloga po kojemu bi ubuduće županije određivale iznos naknade za razvoj, smatra da je riječ o – nebulozi.

-Očito netko nije dobro pročitao nadležnost jedinica lokalne samouprave koje su vlasnici javnih isporučitelja vodnih usluga. One su te koje sada samostalno određuju naknade za razvoj, s time da naknade variraju ovisno o potrebama za investiranje u sustave vodoopskrbe i odvodnje, i tako treba ostati i ubuduće. Čini se da je kod tog prijedloga zakonodavac išao linijom manje otpora te predložio – u slučaju da hipotetski i dođe do objedinjavanja vodoopskrbnih sustava – županije kao nekakve medijatore. To je posve nepotrebno jer se time derogira i uloga JLS-ova i trgovačkih društava, kao da su sami nesposobni odrediti naknadu za razvoj – ocijenio je gradonačelnik i saborski zastupnik Milorad Batinić.

print