Novosti

HPD Ivančica i službeno kraju priveo svoj prvi EU projekt „Obnova piramide na Ivančici“

Utorak

Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica Ivanec od petka se, 12. listopada, pridružilo društvu uspješnih korisnika EU sredstava i time postalo primjer dobre prakse svim prijaviteljima i provoditeljima EU projekata na razini Hrvatske i šire. 

Naime, nakon provedenog postupka detaljne kontrole od strane predstavnika Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u ponedjeljak, 1. listopada - kada je u prostorijama HPD-a Ivančica pregledano financijsko poslovanje društva, dokumentacija o provedenom postupku poziva na dostavu ponuda te projektna  i građevinska dokumentacija, a na vrhu Ivančice pregledana lokacija i izvedeni radovi uz posebnu kontrolu zadanih mjera promidžbe i vidljivosti projekta - Agencija je  izdala Odluku o isplati sredstava konačne rate u iznosu od 37.865,94 kuna za projekt„Obnova piramide na Ivančici“.

Time je uspješno, bez ikakvih potreba za dopunama ili izmjenama, HPD Ivančica završio svoj prvi EU projekt, a koji je društvo apliciralo i provelo u suradnji s Projektnim uredom Grada Ivanca za EU fondove.

Projekt ukupne vrijednosti 78.231,88 kuna, financiran je predujmom odobrenim od strane Agencije u iznosu od 50% odobrenih sredstava, dok je prestali dio sredstava vraćenkorisniku nakon završetka projekta.

Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a odobren je u sklopu tipa operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“. 

Sanacija se izvodila po fazama, pri čemu su uklonjeni svi oštećeni dijelovi, ugrađena je kompletna armatura, betonirana je stopa pa potom bočna strana i gornja ploča. Postojeći, zdravi beton učvršćen je te je izveden spoj staroga i novoga. 

Temeljne grede i stubište betonirani su nakon izvedbe sanacije temelja. U završnoj fazi radova izvedeno je čišćenje i bojanje vidikovca.

Piramida na Ivančici stoljetni je simbol planine, ali i grada Ivanca i gradskog turizma. 

Ovim je projektom nakon devedeset godina piramida obnovljena od temelja pa sve do vrha deset metara visoke konstrukcije kako bi bila sigurna te kako bi i dalje služila svimplaninarima, rekreativcima i turistima u razgledavanju ivanečkoga kraja.

print