Novosti

Gradonačelnik M. Batinić na Zboru građana Jerovca Donjeg i Gornjeg: U fokusu rasprave - otpad

Utorak

-Do kraja godine trebale bi biti donesene izmjene Zakona o otpadu. Ukoliko njime bude dopuštena mogućnost da građani Jerovca ne trebaju plaćati odvoz otpada, vi će biti oslobođeni plaćanja usluge zbrinjavanja odvoza i u tom slučaju bit ću ovlašten predlagač odluke kojom ću Gradskom vijeću predložiti da se sadašnja Odluka izmijeni kako korisnici Jerovca Gornjeg i Donjeg ne bi trebali plaćati odvoz. Ukoliko pak zakon takvu mogućnost ne ponudi, građani će tu uslugu morati platiti. Voljan sam Gradskom vijeću predložiti oslobađanje od plaćanja, ali samo ako je to u skladu sa zakonom ili ako od resornog ministarstva dobijem odgovor da takva mogućnost postoji. O tome već mjesecima razgovaram s nadležnima u Ministarstvu i u Fondu za zaštitu okoliša, ali odgovor na ovo pitanje do danas nisam dobio. Također, neovisno o tome gdje će biti buduće regionalno odlagalište otpada, inzistirat ću na tome da se deponij u Jerovcu zatvori.

Izjavio je to gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić na Zboru građana mjesnih odbora J. Gornjeg i Donjeg, održanog u društvenom domu u J. Donjem na kome se okupilo više od 60 mještana.

Zbor je održan na inicijativu mještana oba mjesna odbora koji su u direktnom razgovoru s gradonačelnikom željeli dobiti informacije o tome zašto im je uvedena obveza plaćanja javne usluge odvoza smeća te zahtijevali da im se plaćanje ukine zbog specifičnih uvjeta života u blizini deponija te da se ti troškovi isfinanciraju iz proračuna Grada Ivanca i Ivkoma. Također, zanimalo ih je zašto nije proradilo Regionalno odlagalište u Piškornici i što je s planiranim zatvaranjem deponija u Jerovcu.

Izražavajući razumijevanje za zahtjeve mještana i nastojeći im pojasniti obveze propisane zakonom kojih se i Grad i Ivkom moraju pridržavati, Batinić je kazao da je zakonom  definirano da gospodarenje otpadom mora biti održivo te da zbrinjavanje otpada ne može plaćati ni država, ni lokalna samouprava, već odvoz smeća plaća krajnji onečišćivač, dakle onaj koji smeće i stvara (građani).

Nadalje, kazao je da je Piškornica već trebala proraditi te da je odlagalište u Jerovcu trebalo biti zatvoreno ove godine. Međutim, nije, jer je u državnoj politici došlo do izmjene zakona i promjena u konceptu zbrinjavanja otpada pa regionalni centri, koji se inače ne mogu izgraditi bez potpore iz EU fondova, više nisu u fokusu.

-Grad Ivanec ima obvezu deponij u Jerovcu držati otvorenim temeljem ugovora s resornim ministarstvom koje je putem Fonda za zaštitu okoliša financiralo njegovu sanaciju.  Jerovec se sigurno zatvara, samo je pitanje kada. I na ovo pitanje već mjesecima tražim odgovor i od ministarstva i od Fonda, međutim, na njega ne zna odgovoriti ni resorni ministar. Odluku o zatvaranju Jerovca ne mogu donijeti ni Gradsko vijeće ni gradonačelnik – objasnio je Batinić.

Na izjavu mještana da su u slučaju primjene cijena spremni za blokiranje prilaza deponiju, gradonačelnik je istaknuo da bi, s obzirom na to da je odlagalište legalno i ima sve dozvole, Ivkom u tom slučaju vjerojatno poduzeo mjere za osiguranje nesmetanog pristupa deponiju.

Odgovarajući na primjedbe mještana o ulaganjima u ovaj kraj koja smatraju nedostatnim, gradonačelnik ih je podsjetio da je proteklih godina stizala ekološka renta (koje sada više nema jer je ukinuta) iz koje je Grad Ivanec Ivkomu isplaćivao naknadu za kućanstva u Jerovcu i Dubrovcu koja su bila oslobođena plaćanja odvoza komunalnog otpada.

Grad je Ivkomu plaćao zbrinjavanje otpada za 261 korisnika iz Jerovca što je godišnje stajalo oko 200.000 kuna. Nadalje, za 23 korisnika iz Jerovca i Dubrovca isplatio je 2,05 mil. kn naknade za umanjenu vrijednost nekretnina. Usto, uloženi su milijunski iznosi u sanaciju deponija, a Jerovec je među rijetkima koji ima sagrađenu komunalnu infrastrukturu gotovo kroz cijelo naselje (sagrađen je veći dio kanalizacije, dok će se drugi dio rješavati kroz Aglomeraciju). Također, izgrađen je i nogostup kroz oba naselja, kao i nogostup od Jerovca do Ivanca, uz kandelabersku javnu rasvjetu.

Na skupu je gradonačelnik odgovarao i na pitanja građana vezana uz društvene domove u J. Gornjem i Donjem, o javnoj rasvjeti, igralištima, cestama, poljskim putovima, Hitnoj pomoći u Ivancu, uređenju autobusnih stajališta i drugim temama.

Detaljnije izvješće slijedi u Ivanečkim novinama br. 114.

print