Novosti

Obilježen Dan oslobođenja Ivančice i Dan 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske

Srijeda

Velikim skupom u utorak je, 18. rujna, obilježen Dan oslobođenja nekadašnjih vojnih objekata na Ivančici (17. rujna 1991.) i Dan 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske. Uz pripadnike bivših specijalnih postrojbi koje su oslobađale Ivančicu te 2. ivanečke bojne, na komemoraciji su bile i obitelji poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga,  Policijske postaje Ivanec, predstavnici političkih stranaka, Lovačkog društva Jelen i dr.

Izaslanstvo Grada Ivanca predvodio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Svi sudionici najprije su se okupili kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih ivanovaca te im počast odali polaganjem bijelih ruža i minutom šutnje.

Prisjetili su se ratnih dana 1991. godine, kada su pripadnici diverzantskog i protudiverzantskog voda bivše Općine Ivanec prije 27 godina sudjelovali u operacijama oslobađanja Ivančice od tzv. JNA, a potom i drugih strateških objekata u Varaždinu.

Nakon komemoracije na glavnom trgu, svi sudionici uputili su se na groblje gdje su nazočili komemoraciji uz obljetnicu pogibije Ivana Severa Nina te zapalili svijeće na grobovima poginulih branitelja Željka Putara – Grdaka i Romana Ribića.

Program je potom nastavljen u društvenom domu u Knapiću koji su organizirali Udruga pripadnika 104. brigade HV-a – Ogranak Ivanec i Hrvatski časnički zbor Ivanec.  Pozdravnim riječima koje je uputio i u ime Časničkog zbora, skup je otvorio Vladimir Debeljak, zapovjednik bivših specijalnih postrojbi koje su oslobađale Ivančicu.

Evocirajući sjećanja na okolnosti i prilike u kojima je (nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. donio odluku o prekidu svih državnopravnih veza s bivšom državom) tadašnji diverzantski i protudiverzantski vod prerastao u specijalne postrojbe, a njegovi se pripadnici očitovali da se stavljaju na raspolaganje u obrani Hrvatske, Debeljak se prisjetio tih dana, kada je 84-ero na šalteru zadužilo šilterice s hrvatskim grbom i hrvatsku trobojnicu koju su prišili na rukave.

-Vi ste bili prvi dragovoljci Domovinskog rata na području općine Ivanec 1991. godine i čast mi je što sam vam zapovijedao! – naglasio je Debeljak te ujedno izrazio žaljenje što se skupu nisu odazvali pozvani predstavnici policije.

U ime ivanečkog Ogranka 104. brigade HV-a, nazočnima se obratio njegov predsjednik Miljenko Grudiček:

-Ovo je dan kada se prisjećamo Nina, branitelja koji je poginuo u cvijetu mladosti. Svi naši poginuli branitelji dali su ono najvrednije što su imali za uspostavu hrvatske države i time zadužili sve nas za trajno prenošenje istine o Domovinskom ratu – naglasio je Grudiček. Uputio je zahvale Gradu Ivancu na potpori u održavanju ovoga skupa te izrazio zadovoljstvo uređivanjem prostora za rad braniteljskih udruga u zgradi u Gajevoj ulici.

-Time ćemo dobiti kvalitetne i adekvatne prostore za rad i aktivnosti. Znam da nisu svi zadovoljni predviđenim rješenjima i da su nam „apetiti“ različiti, međutim činjenica je da se moramo uskladiti s realnim mogućnostima – zaključio je Grudiček.

   Skupu se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić. S obzirom na protok vremena s kojim činjenice blijede i podaci se gube, a svatko nastupa sa svojom istinom, ponovno je aktualizirao potrebu realizacije projekta o kojem se više puta govorilo – izdavanje knjige o Ivancu u Domovinskom ratu, odnosno sudjelovanju i doprinosu građana Ivanca stvaranju slobodne i suverene Hrvatske.

-Grad Ivanec spreman je dati svu potporu ovomu projektu. Na knjigu gledamo kao na publikaciju ispunjenu činjenicama, koju će na temelju vaših svjedočanstava pisati povjesničari i koja će ostati kao nasljeđe za buduće generacije te spriječiti da se stvarni događaji i istina zaborave – poručio je Batinić.     

Majka poginulog Ivana, Ružica Sever, svim ratnim kolegama pokojnog sina zahvalila je što su održali obećanje dano prije 27 godina na Ivanovu grobu te se otad svake godine okupljaju i odaju mu počast.

- Ne znam postoji li u Hrvatskoj primjer sličan vašemu, tako nešto možete samo vi – dirnuto je kazala gđa Sever te se prisjetila da je Nino od kuće, na put bez povratka, otišao s lovačkom puškom i sedam metaka.

Nakon službenog dijela, svi okupljeni druženje su nastavili uz razgovor i domjenak.

print