Novosti

Na području grada Ivanca počelo odvajanje miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Petak

Od 1. rujna na području grada Ivanca počela je primjena noveOdluke o pružanju javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. 

Podsjećamo, riječ je o odluci koja se integralno (uključujući i novi cjenik) trebala početi primjenjivati od 1. rujna. Međutim, s obzirom na to da zbog objektivnih okolnosti to još uvijek nije moguće (između ostalog, Fond za zaštitu okoliša još nije isporučio već naručene spremnike za različite vrste otpada), kao i zbog činjenice da je građanima potrebno omogućiti izvjesno vrijeme za prilagodbu novom sustavu zbrinjavanja otpada, Gradsko vijeće odredilo je dvomjesečni termin prilagodbe.

Dotad će se testirati novi sustav gospodarenja otpadom, točnije, Ivkom d.d. će testirati sustave čipiranja, evidentiranja i fakturiranja javne usluge, a za korisnike će se primjenjivati postojeći sustav naplate, odnosno zbrinjavanje otpada naplaćivat će se po sadašnjim cijenama. 

Tako će biti sve do 1. studenog, kada na snagu stupa novi cjenik, a otad će se početi primjenjivati i mjere za aktiviranje tzv. ugovornih kazni.

Što to znači u praksi?

S obzirom na to da je počelo odvajanje biorazgradivog od miješanog komunalnog otpada, potonjeg (miješanog) bi trebalo biti znatno manje, pa će se s obzirom na to kante za miješani komunalni otpad (120 litara) iz individualnih kućanstava odsad prazniti svakih 14 dana, a ne svakog tjedna kao što je to bilo dosad (isto pravilo primjenjuje se i na razini RH).

Ukoliko građani budu odgovorno odvajali otpad, to će se pozitivno odraziti i na njihove račune: što će manje odložiti miješanog otpada, imat će i manji broj odvoza (kante su čipirane i svaki će odvoz biti automatski evidentiran) pa će u praksi plaćati samo minimalnu cijenu javne usluge. Pritom se podrazumijeva odvoz pune kante otpada.

Proteklih dana su Ivkomovi komunalni radnici na to skretali pažnju građanima koji su za odvoz pripremili primjerice, pola kante otpada.

Svako daljnje stavljanje pune kante na odvoz građani će plaćati 5 kuna više. Dakle, logika je jasna: manje odloženog miješanog otpada – manji računi. Dakako, uz obvezu odvojenog odlaganja ostalih vrsta otpada – otpadnog stakla, plastike, papira i kartona itd.

Što se tiče građana koji žive u privatnim kućama, većina korisnika odlučila se na samostalno kompostiranje biootpada u svojim okućnicama. Za prikupljanje biootpada putem spremnika odlučilo se tek 30 kućanstava i njima će se otpad odvoziti prema rasporedu koji im je već dostavljen.

Za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada svi stanari u stambenim zgradama dobili su smeđe spremnike od 10 litaraza stanove, koje prazne u posebne spremnike za biorazgradivi otpad (od 120 litara) koji su postavljeni u dvorištima zgrada. 

Ti su spremnici vidljivo označeni natpisima koji upućuju građane da u njih odlažu bio otpad.

Napominjemo da su ovi spremnici privremeni, odnosno bit će zamijenjeni velikim spremnicima smeđe boje (od 240 litara) odmah nakon što ih Gradu Ivancu isporuči Fond za zaštitu okoliša iz projekta nadležnog ministarstva za cijelu Hrvatsku.

U periodu prilagodbe novom sustavu u prijelaznom periodu do 1. studenog u stambenim zgradama će se miješani komunalni otpad prikupljati jednom tjedno, u uobičajenoj cijeni odvoza 2x mjesečno.

Iz Ivkoma upozoravaju na sljedeće:

- ako se prilikom primopredaje uoči da se u bilo kojem spremniku nalazi otpad koji nije namijenjen za tu vrstu spremnika, Ivkom takav otpad neće preuzeti, već će pokrenuti propisane mjere za aktiviranje ugovorne kazne; pritom se posebno upozorenje odnosi na spremnike za staklo u koje korisnici odlažu i vrste stakla koje tu NE IDU, a to su ravno staklo, vatrostalno staklo, žarulje, keramičke posude
- krupni (glomazni) komunalni otpad odvozit će na poziv korisnika usluge; pravo na besplatan odvoz takvog otpada imate 1x godišnje i za to je samo potrebno nazvati Ivkom; također, možete ga i sami dovesti u reciklažnodvorište Ivkoma i tamo ga besplatno odložiti; ako trebate takvu uslugu nazovite na tel. 770-558
- ako imate bilo kakvu vrstu problematičnog otpada NE ODLAŽITE ga na javne površine već ga dovezite u Ivkomovo reciklažno dvorište, gdje takvu vrstu otpada možete zbrinuti besplatno – informacije na tel. 770-558

 

Još jednom napominjemo da je razdoblje do 1. studenog namijenjeno testiranju novog sustava gospodarenja otpadom od strane Ivkoma d.d., ali i privikavanju građana na sustav koji propisuje stroge obveze u pogledu selektiranja otpada.

Kako bi o svemu ovome građani dobili što detaljnije informacije, uskoro počinje sveobuhvatno informiranje o održivom gospodarenju otpadom.

Bit će proveden cijeli niz aktivnosti kojima će biti obuhvaćeni svi - od građana u mjesnih odborima do učenika u školama i mališana u dječjim vrtićima.

Edukacije će se provoditi putem javnih tribina i skupova u mjesnim odborima, emitirat će se specijalizirane radijske i TV emisije i spotovi, a bit će tiskani i informativni leci i plakati. Kako bi se i djeca podučila o odgovornom postupanju s otpadom, za njih će biti priređeni poučni igrokazi i predstave (za vrtić i osnovnu školu).  

O terminima radijskih i TV emisija te edukacija i tribina u mjesnim odborima, građani će biti obaviješteni putem gradskih glasila (Ivanečke novine, gradska web i FB stranica) i drugih medija. 

Da bi se informiranje građana grada Ivanca moglo provesti što bolje, Grad je ovaj projekt prijavio na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Projekt je pozitivno ocijenjen pa je ministarstvo Gradu Ivancu za njegovu provedbu odobrilo respektabilnu svotu - 285.143,44 kuna, koja stiže iz EU Kohezijskog fonda.

Inače, projekt je vrijedan ukupno 335.462,88 kuna, s time da se 85% pokriva iz EU fondova, dok ostatak od 15% ili 50.319,44 kuna financira Grad Ivanec.

 

 

 

print