Novosti

Proteklog vikenda u Margečanu održano „Margetje – tak se negda delalo“

Utorak

Margečanski je kraj i ove godine, dvanaestu godinu zaredom, tradicionalnom manifestacijom „Margetje – tak se negda delalo“ proslavio spomendan svoje zaštitnice Sv. Margarete. Od 13. do 15. srpnja bogatim kulturno – umjetničkim, zabavnim i sportskim programom na najljepši su mogući način od zaborava sačuvani običaji i tradicija belske fare.

Sajam starih zanata okupio je mještane i njihove goste koji su pristigli iz Slovenije, a čak četiri slovenske udruge aktivno su sudjelovale u demonstraciji starih zanata. Štrigalo se, prelo, mijesilo, hoblalo i rezbarilo. Već neizostavno članice udruge Margareta na starinski su način uprizorile pranje veša u Bednji, a sve su popratile pjesmom, razgovorom i veseljem baš kako se to radilo i nekad.

Uprizoren je i postavljen viteški tabor, kuburaši su pucali iz svojih kubura, najmlađi su uživali na drvenom vrtuljku, a jahanje i  šetnja s konjima uz margečansku vodenicu stvarali su poseban doživljaj.

Kakva bi to proslava bila da nije imala svoj gastro dio. I ove se godine birala najbolja zljevka, a stručni je žiri najboljom ocijenio zljevku Vere Copak, a najegzotičniju zljevku ove je godine ispekla Helena Kocijan.

Tradicionalni gosti Margetja zaduženi za smijeh i ove su godine bili stažnjevački Komedijaši kojima su se pridružili i gosti iz Međimurja - Priločka amaterska scena.

Kulturno umjetnički dio obilježili su nastupi zborova, KUD-ova i udruga, a za dobar štimung, pjesmu i ples pobrinuli su se glazbeni sastavi Activ band, Tim i Trio tim.

Misno slavlje u čast Sv. Margarete u petak na sam spomendan predvodio je vlč. Alojz Pakrac.

Ipak, protekli je vikend neupitno obilježilo Svjetsko nogometno prvenstvo pa se i na Margetju organiziralo zajedničko gledanje utakmice, za Vatrene se navijalo iz sveg glasa, a povijesni uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije slavio se do kasnih večernjih sati.

Margečansku manifestaciju te bogati kulturno – umjetnički i zabavni program obišli su dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik grad Ivanca Milorad Batinić, dogradonačelnik grada Ivanca Branko Putarek te ivanečki gradski vijećnici.

Manifestacija se održava pod tradicionalnim pokroviteljstvom Grada Ivanca koji ju i novčano podupire.

print