Novosti

Proračunska transparentnost: Grad Ivanec svrstan u skupinu najtransparentnijih u Hrvatskoj

Ponedjeljak

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti koje je danas na svojim mrežnim stranicama objavio Institut za javne financije, Grad Ivanec treću je godinu za redom svrstan u skupinu najtransparentnijih u Hrvatskoj.

Institut ga je svrstao u skupinu tzv. gradova odlikaša koji su na svojim web stranicama objavili sve ključne dokumente temeljem kojih analizira i ocjenjuje transparentnost svih županija, gradova i općina u RH.

Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Grad Ivanec svrstan je u najvišu razinu, 5.

Rezultate istraživanja transparentnosti Institut je objavio na skupu koji je danas, u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, održan u Kući Europe u Zagrebu, a nakon prezentacije objavljena je i interaktivna karta s podacima za svih 576 lokalnih proračuna.

U Institutu ističu da transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, što sve skupa omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Iz Instituta poručuju da će najtransparentnijim JLS-ovima i ove godine dodijeliti prigodna priznanja.

Svi podaci dostupni su na https://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/115.pdf

Iako je u našoj županiji stanje situacija po pitanju proračunske transparentnosti puno bolja nego prošle godine, još uvijek i na našem području ima sredina koje su na razini 0, a to znači da na svojim web stranicama nisu objavile ni jedan jedini propisani dokument.

Institut za javne financije proračunsku transparentnost analizira iz godine u godinu u svih 20 hrvatskih županija, 128 gradova i 428 općina.

print