Novosti

Još atmosfere s manifestacija održanih u sklopu proslave Dana grada Ivanca 2018.

Petak

Kao sastavni dio programa proslave Dana grada, održan je i 4. hrvatski festival u kiparenju motornom pilom.

Organizirao ga je DŠR Salinovec, a pokrovitelji su bili Grad Ivanec i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo je šesnaest kipara, pet iz Slovenije, četiri iz Slovačke, a ostali iz Hrvatske, među kojima i Dario Horbec iz Ivanca.

Na svečanosti otvaranja gostima i uzvanicima obratio se predsjednik DŠR-a Stjepan Hudoletnjak, a festival je otvorio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

U nastavku je predsjednik Organizacijskog odbora festivala dr. sc. Kruno Lepoglavec zajedno sa S. Hudoletnjakom gostima i sponzorima uručio prigodne nagrade i suvenire.

Otvaranje festivala uljepšali su mladi folkloraši KUD-a Salinovec.

Tijekom dva dana natjecatelji su pokazali svoje doista impozantno umijeće u oblikovanju umjetničkih skulptura motornom pilom.

Održano je i natjecanje u speedcarvingu, brzoj izradi skulptura (60 min.), u kojoj se najboljim pokazao Matija Vavdi iz Slovenije, čija je Muha postigla najvišu cijenu.

Nakon detaljnog pregleda svih skulptura, žiri u čijem su sastavu bili akademski grafičar Josip Baće i akademski kipar Krešimir Rod proglasili su autore najboljih skulptura.

Prvo mjesto osvojio je Dražen Kuharović iz Koprivnice skulpturom Bogomoljka (ujedno je osvojila i nagradu publike), dok su drugo mjesto podijelila dva autora – Željko Ilić iz Klanjca sa svojim Medvjeđim brlogom te Pavol Hajduk iz Slovačke, koji je izradio Kozoroga.

Treće mjesto su također podijelile dvije skulpture, Sirena kipara Krune Posavca iz Podravskih Sesveta i Grozd Josipa Tomaića iz Krasnog.   

Nakon proglašenja pobjednika i svečane dodjele nagrada na središnjoj bini, druženje je u dobrom raspoloženju nastavljeno uz tamburaško-folklornu večer KUD-a Salinovec i prijatelja.

Organizatori procjenjuju da je kroz dva dana festival obišlo oko tisuću posjetitelja, a to je potvrda da se državni festival u kiparenju motornom pilom u Salinovcu sve više afirmira kao manifestacija sa sjajnim turističkim potencijalom.

print