Novosti

Nizom manifestacija obilježeni Dani grada Ivanca 2018.

Utorak

Bogatim programom i nizom manifestacija proteklih su dana obilježeni Dani grada Ivanca.

U srijedu, 20. lipnja, u Muzeju planinarstva predavanje o povijesti HPD-a Ivančica održao je prof. Marijan Kraš, vrstan poznavalac povijesti našega grada i autor više knjiga i publikacija tematski vezanih uz Ivanec.

Središnje proslave počele su u petak, 22. lipnja, Kupom Grada Ivanca u gađanju letećih meta koje je kod svog doma organiziralo Lovačko društvo Šumski zec iz Margečana.
Odigrana je i rukometna utakmica bivših protiv sadašnjih igrača Ivančice.

Šteta što su u petak, najprije neugodna kiša,  a onda i velik pad temperature i prohladno vrijeme pokvarili ugođaj, što je rezultiralo manjim odazivom posjetitelja na inače sjajan koncert grupe Detour, a onda i Grette banda. No, ni to nije spriječilo njihove fanove u uživanju u odličnoj koncertnoj atmosferi, a onda i u plesu na špici do sitnih sati.

Te su večeri zacijelo najponosniji bili rukometaši RK Ivančice (god. 2006.), koji su javno bili predstavljeni na središnjoj bini u povodu osvajanja naslova viceprvaka na državnom prvenstvu u Koprivnici i Đurđevcu. Na binu su izašli uz zvuke hitova Simply The Best i We Are The Champions. nakon što ih je voditeljica Natalija Maček predstavila, riječi zahvale svima koji su omogućili njihove uspjehe uputio je trener selekcije Marko Gotal, a nakon toga na osvajanju naslova viceprvaka čestitao im je gradonačelnik M. Batinić. Tom prilikom on je ujedno uputio čestitku i Nikoli Gečeku, svjetskom prvaku u lovu ribe udicom na plovak, a zaželio je i uspjeh u natjecanju nogometašima U9 NK Ivančice, koji su tih dana bili na natjecanju u Salzburgu.

Atmosfera u subotu, 23. lipnja, središnjeg dana proslave, bila je odlična.

Na Ivanečkom kotliću u gradskom parku u kuhanju gulaša u kotliću natjecalo se 29 ekipa koje su, uz glazbu i ležeran program koji je vodila popularna televizijska voditeljica Andreja Loparić, cijelo prijepodne kuhale u ukupno 30 kotlića.

Pobjednike je proglasilo povjerenstvo  sastavljeno od profesionalnih kuhara u sastavu Josip Kelemen, šef kuhinje KTC-a, Ljiljana Sedlanić, šefica kuhinje hotela Trakošćan i Biserka Hranić, šefica kuhinje Osnovne škole Ivanec.

Pobjednik ovogodišnjeg Kotlića je ekipa Skrajskih pajdaša i KUD-a Salinovec, drugo mjesto osvojila je Udruga građana Prigorec, a treće mjesto pripalo je kvartovskoj grupi Hrastiče.

Prvoplasiranim ekipama nagrade je – logožare s proizvodima Mesne industrije Braća Pivac iz Vrgorca – uručila Biserka Fištrek, voditeljica Mesnice u Ivancu, tradicionalnog pokrovitelja Ivanečkog kotlića.

Prvonagrađeni su dobili i kuhače, poklon sponzora Stol interijera d.o.o., vl. Mladena Canjuge, koje je predstavnicima ekipa predao gradonačelnik M. Batinić.

Četvrtu nagradu (3 kg junećega mesa) osvojilo je Lovačko društvo Jelen. Poklon bonovi još jednog sponzora manifestacije - Ivančice d.d. Ivanec, predani su DVD-u Ivanec i grupi Jam IT.  
Ivanečki kotlić i ove je godine bio humanitarnog karaktera, a ukupno prikupljenih 4.812,55 kuna (4.580 od prodaje gulaša te 232,55 kuna koje je povrh toga skupila i poklonila Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Ivanec) uplaćeno je na žiroračun gradske Humanitarne fundacije Pro vitae.

U sklopu Dana grada održan je i cijeli niz drugih manifestacija – 1. šahovski turnir Ivanec Open, izložba odltimer vozila u organizaciji Oldtimer kluba Varaždin te 26. međunarodna brdska utrka "Ivančica 2018" u spomen na njena osnivača Milana Cahun, koja je ove godine bila i 7. utrka Trail- Planinskog kupa Hrvatske 2018., a bodovala se i za kup Sjeverozapadne Hrvatske.
Utrku dugu 13 km ove je godine istrčalo 59 trkača i to 11 žena i 48 muškaraca, a trčala se u 18 dobnih kategorija prema Pravilniku HUVA-e.

Pobjednik utrke je Alen Čretni (AK Zabok) s vremenom 1:05:52, drugo mjesto pripalo je Nikoli Štefiću (TK Maraton Krapina), a treće Vladimiru Slunjskom (AK Varaždin). U ženskom poretku slavila je Helena Gleđa (AK Dubrovnik) s vremenom 1:19.30, 2. mjesto pripalo je Mateji Kaniški (AK Varaždin), a 3. Ivančici Jež, članici domaćina utrke.

Rekordi staze koje drže Drago Paripović s 53:50 i Danijela Černić s vremenom od 1:07:02 nisu promijenjeni, a utrka je i ove godine imala međunarodni karakter.

Start utrke u centru Ivanca startnim pištoljem označila je dogradonačelnica Lidija Kozina, a odličja na Ivančici podijelili su izaslanica gradonačelnika i županijska vijećnica Katica Levanić, koja je prije održala pozdravni govor, kao i Vera Cahun, supruga pokojnog Milana te  Josip Jakop, predsjednik Trkačkog kluba Ivančica.

Glavni pokrovitelj utrke bio je Grad Ivanec.

Nadalje, u sklopu proslave Dana grada je Savjet mladih grada Ivanca na Kinotrgu uredio svojevrsni Youth Living Room sa sadržajima prikladnim za mlade, a ovogodišnja početna iskustva iskoristit će za nadogradnju i obogaćivanje svog „Dnevnog boravka“ novim manifestacijama i sadržajima.

No, ono što je svakako bio hit ovogodišnjih dana grada bilo je mnoštvo sadržaja za djecu  koja su se u velikom parku, a pogotovo ispred Gradske vijećnice, zabavljala u vodenom i zabavnom parku spuštajući se niz „napuhance“, igrajući nogomet, ploveći u čamčićima i u velikim prozirnim loptama.

Posjetitelji su se družili uz ponudu OPG-ova i udruga na štandovima, izložbu malih životinja koju je priredilo Društvo uzgajivača malih životinja Fauna, dok su u parku su mogli jahati na ponijima.

U sklopu proslave Dana grada Ivanca svečano je obilježeno 120 godina organiziranog planinarstva u Ivancu i jednaka obljetnica HPD-a Ivančica. U povodu visokih jubileja, Ivanec i HPD bili su domaćini Dana hrvatskih planinara. Na danima su se okupili predstavnici 60-ak planinarskih društava iz cijele Hrvatske, s oko 600 planinara.

HPD je za goste organizirao četiri planinarska izleta na kojima su, uz domaće vodiče, sudjelovali i vodiči Stanice planinarskih vodiča Varaždin. Planinarilo se po bližim točkama HPO-a, Ivanečkoj planinarskoj obilaznici, a Speleološka udruga Kraševski zviri spustila je nekoliko planinara u istoimene rudnike.

U 18:30 sati u Ivancu je održana ceremonija svečanog otvorenja manifestacije. Brojnim okupljenim planinarima sa središnje su se bine obratili Borislav Kušen, predsjednik HPD Ivančica, Vladimir Novak, predsjednik IO HPS-a te gradonačelnik Milorad Batinić, koji je Dane planinara proglasio otvorenima.

Za kraj ceremonije je Limena glazba Lepoglava izvela „Planinarsku koračnicu“ koju je prije više od 80 godina napisao Ladislav Grinsky i posvetio ju HPD „Ivančica“ Ivanec.

Riječ je o uglednom glazbeniku i skladatelju koji je do sredine 20-tih godina živio u Ivancu, a nakon toga se odselio u Beograd, gdje je izgradio vrhunsku glazbenu karijeru, a sa jazz sastavom je gostovao po cijeloj Europi. Na žalost, Grinsky i cijela njegova obitelj stradali su u holokaustu. Grad Ivanec je do notnog zapisa Planinarske koračnice došao uz pomoć prof. Marijana Kraša koji mu ih je ustupio, a Koračnica je izvedena zahvaljujući dobroj suradnji s glazbenicima Limene glazbe iz Lepoglave.

Kako nigdje nije zabilježeno da je ikad prije izvedena, planinari su prisustvovali njenoj premijernoj izvedbi, čime je Ivanec nakon mnogo desetljeća u sjećanje ponovno prizvao svog nekadašnjeg sugrađanina te mu posmrtno odao počast izvođenjem njegove skladbe.

U nastavku programa svi nazočni uživali su i zaplesali u sjajnom programu Limene glazbe. Odlična zabava potom je nastavljena uz tamburaše Elite iz Varaždina, koji su s puna dva sata koncertnog programa priredili nezaboravan štimung kao uvod u ono što je dalje slijedilo – koncert Nene Belana.

No, prije toga je na središnjoj bini otvoreno državno prvenstvo u preletima paragliderom.

U ime domaćina i organizatora, 70-ak natjecatelja iz cijelog svijeta pozdravio je predsjednik KPJ LET iz Ivanca Mario Habek, a prvenstvo je otvorila zamjenica gradonačelnika Lidija Kozina.

Nakon tradicionalnog rođendanskog vatrometa, zabava je do kasno u noć nastavljena koncertom Nene Belana, a onda i nastupom rock banda The Cat Paws.

U nedjelju je glavno događanje bilo na vrhu Ivančice, gdje je svečano otvorena obnovljena Piramida na vrhu.

Za uvod su plesni program izveli odlično raspoloženi folkloraši KUD-a Salinovec koji su uz tamburaše i ples „digli“ raspoloženje. Nakon uvodnog obraćanja predsjednika HPD-a B. Kušena, okupljenim gostima i planinarima kratko se obratila i Jadranka Čoklica, dopredsjednica HPS-a, a Piramidu je otvorenom proglasio gradonačelnik M. Batinić.

Time je kraju uspješno priveden dosad najznačajniji projekt HPD-a Ivančica – obnova Piramide, ukupne vrijednosti 78.231,88 kuna. Projekt je s intenzitetom potpore od 100% prihvatljivih troškova, odnosno u iznosu od 75.731,88 kuna, sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, od čega je 85% bespovratnog europskog novca, a 15% iznosa čine bespovratna nacionalna sredstva.

Preostala sredstva potrebna za uspješnu provedbu i završetak projekta osigurao je HPD „Ivančica“ Ivanec.

Otvaranju su nazočili i članovi Projektnog ureda Grada Ivanca za EU fondove, koji su u suradnji s HPD-om za ovaj projekt uspjeli privući europska sredstva.

U 11 sati kod kapelice na vrhu održana je misa koju je predvodio mons. dr. Nedjeljko Pintarić.

Ovogodišnje Dane hrvatskih planinara zatvorila je dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica uz zahvalu glavnim organizatorima – HPD-u Ivančica i Hrvatskom planinarskom savezu, uz podršku PS Varaždinske županije, dežurnim članovima HGSS-a iz stanica Varaždin, Čakovec i Krapina, Društvu prijatelja narodnih običaja Maska te svim članovima i volonterima koji su uspješno proveli ovu organizaciju.

Ova manifestacija održana je uz novčanu potporu Grada Ivanca i Turističke zajednice  koja je u povodu planinarskih jubileja u opticaj pustila prigodna izdanja razglednica, dopisnica i Cinderella, dok su 21. i 23. lipnja u opticaju bili i prigodni poštanski žigovi.

Također je inicirala izradu prvog planinarskog novčića u Hrvatskoj i Europi koji je iskovan u sklopu Ivanečkih rudarskih dana održanih na prostoru stare tržnice.

Na www.hpd-ivancica.com dostupni su materijali vezani uz DHP.

print