Novosti

Rast prihoda: Proračun Grada Ivanca rebalansom s 41,2 povećan na 47,3 milijuna kuna

Ponedjeljak

Gradsko vijeće Ivanca na 14. je sjednici održanoj u četvrtak, 14. lipnja, većinom glasova vijećnika HNS-a, HSU-a, HSS-a i HDZ-a, uz dva suzdržana glasa vijećnika SDP-a, donijelo prvi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Ivanca.

Novi proračun je s prvobitno planiranih 41,29 milijuna kuna povećan za više od 6 milijuna te sada iznosi 47,35 milijuna kuna. Ovakvo visoko povećanje proračuna omogućeno je rastom svih prihodnih stavki proračuna.

Kao što je u uvodnom obrazloženju istaknula resorna pročelnica Maja Darabuš, stavka prihoda od poreza uvećana je za 2,71 milijun kuna i to temeljem rasta svih prihoda – od poreza i prireza na dohodak, od poreza na kuće za odmor te od poreza na promet nekretninama.

Nadalje, temeljem pojačanog povlačenja potpora iz EU fondova i nacionalnih izvora, stavka prihoda od pomoći uvećana je za daljnjih 2,15 milijuna kuna, a povećani su i svi drugi gradski prihodi.

Ovako značajan rast prihodne strane proračuna omogućio je i povećanje izdvajanja za niz potreba. Najviše novca od ovog povećanja, čak 4,37 mil. kuna, bit će usmjereno u programe izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

Slijedom toga, Program izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture s dosadašnjih 10,7 povećava se za dodatnih 3,6 milijuna kuna, a to znači da će se ove godine u komunal usmjeriti ukupno 14,37 milijuna kuna.

Najviše će se uložiti u izgradnju cesta i prometnih površina.

Iznos od gotovo 1,2 milijuna usmjeren je u Program održavanja komunalne infrastrukture pa se taj program s dosadašnjih 3,3 povećava na 4,5 milijuna kuna.

Od značajnijih izdvajanja u drugim gradskim programima izdvajamo 70.000 kuna za opremanje ambulante Hitne pomoći u Ivancu, zatim 150.000 kuna za povećanje potpora za novorođenčad (s 1.000 na 1.500 kuna) i za opremanje prvašića (700 kuna). Osigurano je i 100.000 kuna DVD-u Bedenec za uređenje vatrogasnog doma, 348.300 kuna za nabavu opreme za odvojeno prikupljanje otpada, 100.000 kuna za uređenje prostora u Nazorovoj 6 itd.

Potporu svih vijećnika na sjednici su dobili izmijenjeni i dopunjeni financijski planovi za 2018. godinu Dječjeg vrtića i Gradske knjižnice.

S obzirom na to da je dosadašnja gradska vijećnica Milena Golubić (HDZ) izabrana za ravnateljicu Dječjeg vrtića, zbog nespojivosti obnašanja dužnosti vijećnika i ravnatelja u Gradskom vijeću zamijenila ju je stranačka kolegica Martina Car Matišić.

print