Novosti

U tijeku anketiranje građana MO-a Horvatskog o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene

Utorak

Slijedom Zaključka gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića s kojim je na zadnjoj sjednici upoznato i Gradsko vijeće Ivanca, u Mjesnom odboru Horvatsko u tijeku je anketiranje građana o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene.

Pismene ankete poslane su na kućne adrese svih punoljetnih građana koji imaju prebivalište na području MO-a Horvatsko sa zamolbom da anketni listić popune te da ga vrate na adresu Grada Ivanca. Ankete su anonimne.

Odgovori građana u međuvremenu su počeli pristizati, a prikupljaju se u nadležnom Upravnom odjelu za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu.

Nakon završetka ankete, gradonačelnik će formirati posebnu komisiju sastavljenu od gradskih vijećnika, predstavnika Mjesnog odbora Horvatskog i gradskih službi.

Ona će zatvorene kuverte otvoriti te utvrditi rezultate ankete koji će potom biti osnova za daljnje postupanje Grada u ovoj problematici.

Podsjećamo, nakon prosvjeda i revolta građana zbog smrada i emisije onečišćujućih čestica s Peradarske farme Petrinjak za koje tvrde da im ugrožavaju zdravlje, obezvređuju kvalitetu života i nekretnina, u rješavanje problematike uključio se Grad Ivanec.

Nakon Zbora građana na tu temu u hotelu Orion te više održanih sastanaka predstavnika MO-a Horvatskog i vlasnika farme s gradskim vodstvom u Gradskoj vijećnici kao i uvida u dokumentaciju inspekcijskih službi koje tvrde da sve provedene kontrole i mjerenja pokazuju da u radu farme nema nepravilnosti, Grad je predložio mještanima jedini legalan i ispravan način daljnjeg rješavanja ove problematike – a to je provedba mjerenja posebne namjene u cilju dobivanja službenih rezultata i pokazatelja temeljem kojih bi se mogle poduzeti daljnje mjere, bilo u pravcu modernizacije, bilo u pravcu izmještanja ili zatvaranja farme.

Iako je riječ o iznimno skupim mjerenjima, koja stoje više od 200.000 kuna, Grad je spreman pokriti njihov trošak jer to je jedini način da se dođe do relevantnih stručnih podataka i indikatora onečišćenja.

Utemeljenje za to leži u Zakonu o zaštiti zraka, kojim je, među ostalim propisano da se u slučajevima kada postoji sumnja, izražena prijavom građana, da je došlo do onečišćenosti zraka čija je kvaliteta takva da može narušiti zdravlje ljudi, kvalitetu života i/ili štetno utjecati na bilo koju sastavnicu okoliša, moraju obaviti mjerenja posebne namjene ili procjena razine onečišćenosti.

Prije anketiranja Grad Ivanec je od Mjesnog odbora Horvatsko zatražio očitovanje o potrebi mjerenja posebne namjene, kako bi s njegovim stavom moglo biti upoznato i Gradsko vijeće.

Naime, ako se anketom većina građana odluči za provedbu posebnih mjerenja, odluku o podmirivanju njihova troška morat će donijeti Gradsko vijeće jer riječ je o iznosu koji premašuje svotu koju samostalno može odobriti gradonačelnik.

Mjesni odbor Horvatsko je na zatraženo očitovanje Grada o potrebi mjerenja posebne namjene odgovorio pozitivno te dostavio pismenu odluku u kojoj ističe da „predsjednik Mjesnog odbora Horvatsko zajedno sa svojim vijećnicima i stanovništvom na pogođenom području podržava namjeru Grada Ivanca oko dugoročnih mjerenja ispušnih plinova s peradarske farme Petrinjak, ukoliko Grad smatra da je to najbolja mjera za trajno rješavanje tog životnog problema mještana naselja Horvatsko.“

Temeljem toga, a sukladno Statutu Grada Ivanca kojim je propisano da se u postupku pripreme, odnosno prije donošenja odluka iz djelokruga gradonačelnika ili Gradskog vijeća može zatražiti mišljenje građana, gradonačelnik je odlučio pribaviti i mišljenja samih građana Horvatskog putem pismene ankete, odnosno osobnog očitovanja građana.

Povezani dokumenti

print