Novosti

Ivonjski fašink ponovno se potvrdio kao prvorazredna turistička i jedna od najomiljenijih pučkih manifestacija

Ponedjeljak

Više od 750 maškara pristiglih iz pet županija i četiri slovenska mjesta i „rijeka“ posjetitelja što je okupirala ivanečku špicu i okolne ulice – to je bilanca Ivonjskog fašinka što je u nedjelju, 8. veljače, održan na središnjem ivanečkom Trgu hrvatskih ivanovaca. Nakon što je dogradonačelnik Branko Putarek maškarama morao dati ključ gradske blagajne, fešta je, uz sočne dosjetke voditelja Marija Gotala – Cicana i prve dame Ivonjskog fašinka Vlaste Friščić, predsjednice Društva prijatelja narodnih običaja Maska, nastavljena uz glazbu, ples, urnebesnu zabavu i predstavljanje svih maskiranih skupina koje su potom na trgu izvodile svoje „otkačene“ plesne točke i programe.

Posebno srdačno pozdravljene su skupine iz Kidričeva i Labina, koje su ove godine prvi put sudjelovale na ivanečkom fašniku. Dakako, u maškara milosti nema, pa se pod maskama punom parom „brijalo“ o aktualnoj političkoj i inoj svakidašnjici. Nakon što je brzinski osuđen i spaljen Princ fašnika, maškare su urnebesnu zabavu nastavile u dvorani KTC-a.

Velik odaziv maskiranih skupina, ali i masovan odaziv (unatoč niskim temperaturama i vjetru koji je „ujedao“) malih i velikih, ponovno je Ivonjski fašink afirmirao kao jednu od najpopularnijih ivanečkih pučkih manifestacija, ali i kao prvorazrednu turističku atrakciju. Zahtjevnu organizaciju ove masovne priredbe i ove godine potpisuje Društvo Maska, uz znatnu financijsku potporu i logističku pomoć Grada Ivanca kao pokrovitelja. Novčanu potporu kao i pomoć u marketingu te osiguranju poklona i suvenira osigurala je i Turistička zajednica grada Ivanca, a upomoć je priskočilo i mnoštvo sponzora

print