Novosti

Za vodovod Žgano vino – Pahinsko Ivkom vode od Hrvatskih voda povukle 500.000 kuna

Utorak

Ivkom vode d.o.o. od Hrvatskih su voda povukle 500.000 bespovratnih kuna za rekonstrukciju cjevovoda na dionici izvorište Žgano vino – vodospremnik Pahinsko – Malezova ulica.

Ove će se godine izvesti radovi u prvoj fazi (Žgano vino – VS Pahinsko), a u investiciji su Ivkom vode obvezne sudjelovati vlastitim udjelom od 100.000 kuna.

Gradonačelnik Milorad Batinić, koji je proteklih godina kontinuirano uključen u sve razgovore i sastanke s Hrvatskim vodama oko financiranja višegodišnjih vodoopskrbnih projekata, ističe kako je riječ o strateškom projektu kojim Ivanec i Ivkom vode dodatno osiguravaju samostalnost u opskrbi vodom i učvršćuju svoju neovisnu poziciju na tržištu.

Poznato je da se Ivanec i okolica vodom snabdijevaju iz triju glavnih izvorišta u podnožju Ivančice – Bistrice, Žganog vina i Šumija.

I dok su cjevovodi od Bistrice i Šumija razmjerno novi, cjevovod od Žganog vina potpuno je dotrajao, a gubici vode na njemu su veliki. 

- Žgano vino sastoji se od izvorišta s kaptažom kapaciteta 15 litara vode u sekundi (na nadmorskoj visini 430 metara) i dobavnog cjevovoda kojim se voda doprema u vodospremnik Pahinsko, na 300 metara nadmorske visine. Iz tog vodospremnika voda do središta potrošnje u Malezovoj ulici teče cjevovodom profila 150 milimetara. Međutim, postojeći vodovod je dotrajao i na njemu se često događaju kvarovi, puknuća i propuštanja slojeva, zbog čega dolazi do velikih gubitaka vode – ističe tehnički direktor Ivkom voda Ranko Zbodulja.

Stoga je, radi osiguranja dovoljnih količina vode u distributivnom sustavu, cjevovod potrebno rekonstruirati.

Inače, ukupna predviđena duljina cjevovoda je oko 3.900 metara, a njegov završetak predviđen je na spoj u Zoni C3 u Ivancu.

Cijeli projekt vrijedan je 3,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a izvodit će se etapno, u skladu s priljevom sredstava od Hrvatskih voda.

print