Novosti

Vatru gasi, brata spasi: Počelo obilježavanje 130. obljetnice DVD-a Ivanec

Utorak

Dobrovoljno vatrogasno društvo Ivanec, najstarije vatrogasno društvo na području bivše ivanečke općine i ujedno, najdugovječnija od svih udruga na području Grada Ivanca, prošlog je vikenda započelo s obilježavanjem svog visokog jubileja – 130. godišnjice kontinuiranog rada i djelovanja.

Proslava je počela u petak, 4. svibnja, misom u povodu sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. U nazočnosti članova DVD-a Ivanec, kojima su se pridružili i predstavnici svih ostalih DVD-ova s područja grada Ivanca – Radovana, Margečana, Salinovca, Gačica i Bedenca, misno je slavlje predvodio  ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić.

On je ujedno DVD-u Ivanec poklonio sliku sv. Florijana za koju vatrogasci ističu da će krasiti njihove nove prostore.

Obilježavanje vatrogasnog jubileja potom je nastavljeno u Muzeju planinarstva, izložbom vatrogasne opreme, starih dokumenata (spomenica, matična knjiga, knjižica uz posvetu zastave iz 1891. godine i dr.) te povijesnih i novih fotografija koje svjedoče o kontinuitetu rada i djelovanja DVD-a Ivanec.

Obraćajući se brojnim okupljenim vatrogascima i građanima, predsjednik DVD-a Ivanec Mladen Stanko osvrnuo se na dugu povijest društva, na brojne uspone, padove, nedaće i smjene generacija kroz koje je prolazilo te naglasio da usprkos svemu DVD nikad, pa ni u ratnim godinama, nije prekidao svoj rad.

Najavio je da će DVD Ivanec cijeli ovaj mjesec svakog vikenda javnim manifestacijama obilježavati svoj jubilej, a središnja proslava bit će 26. ovog mjeseca, kada će se u kinodvorani održati svečana skupština, a potom otvoriti novi prostori DVD-a Ivanec.

U nastavku svečanosti predstavljena je knjižica o vatrogastvu naslovljena „Vatru gasi, brata spasi – 130. godišnjica vatrogastva u Ivancu“.

Riječ je o istraživačkom radu skupine učenika „Mali građani“ ivanečke Osnovne škole koja je pod vodstvom dr. sc. Suzane Jagić, poznate ivanečke povjesničarke, istražila povijest ivanečkoga vatrogastva te je pretočila u pisanu publikaciju posvećenoj visokom vatrogasnom jubileju.

Knjižica je tiskana u 1.000 primjeraka, a troškove njena izdavanja pokrio je Grad Ivanec.

Na svečanosti u Muzeju planinarstva knjižicu su predstavili „Mali građani“ te zaradili buran pljesak publike koja je do zadnjeg mjesta ispunila muzejske prostore.

Publici se obratila i dr. sc. S. Jagić kazavši da su „Mali građani“ ove godine treći put zaredom nastupili na Smotri „Projekt građanin“, a na ovogodišnjoj, održanoj u Čakovcu, predstavili su upravo projekt „Vatru gasi, brata spasi“.

-Usprkos svih teškoća, u Ivancu je uvijek bilo razumijevanja za rad DVD-a. I ovo je prilika da našim vatrogascima još jednom uputimo zahvalu za njihov trud – istaknula je S. Jagić te DVD-u Ivanec za njegov jubilej predala tortu, dar učenika i djelatnika Osnovne škole za njegov 130. rođendan.

U ime Grada Ivanca okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Branko Putarek:

-Ivanec je grad koji se može pohvaliti s visokom povijesnom društvenom nadgradnjom. Svjedoče o tome jubileji pojedinih udruga i asocijacija koji nipošto nisu od „jučer“ i koje svjedoče o dugom i uspješnom povijesnom kontinuitetu. Osim 130. obljetnice DVD-a Ivanec, ove godine obilježavamo i 120. obljetnicu HPD-a Ivančica te 110. obljetnicu organiziranog obrtništva u Ivancu – istaknuo je Putarek te DVD-u uputio čestitke i zahvalio za sav doprinos i rad vatrogasaca što su ga volonterskim radom kroz duge godine uložili u društvenu zajednicu.

Svima je na kraju zahvalio i zapovjednik DVD-a Ivanec Mario Rogina.

U dobroj atmosferi druženje je potom nastavljeno razgledavanjem izložbe i razgovorom uz domjenak, a svi nazočni mogli su za sebe uzeti pokoji primjerak knjižnice „Vatru gasi, brata spasi“.

DVD Ivanec poziva građane da se tijekom ovoga mjeseca pridruže njihovim manifestacijama te da zajedno s njima obilježe visok jubilej ivanečkog vatrogastva.

print