Novosti

Elementarna nepogoda: Građani, do 17. travnja prijavite štete od odrona zemlje

Srijeda

Varaždinski župan Radimir Čačić u ponedjeljak je, 9. travnja, donio odluku o proglašenju elementarne nepogode prouzročene odronima zemlje.

Elementarna nepogoda je proglašena za područje 13 gradova i općina na području Varaždinske županije među kojima je i Grad Ivanec.

Kao što je poznato, topljenje snijega i velike količine oborina u razdoblju su od 3. do 6. travnja uzrokovale velike materijalne štete i na širem gradskom području Ivanca i to ponajviše na javnoj infrastrukturi, ali i na privatnim površinama i poljoprivrednim nasadima.

S obzirom na proglašenje elementarne nepogode, svi vlasnici, odnosno korisnici zemljišta koje je zahvaćeno odronima pozvani su da nastalu štetu prijave u gradskoj upravi Ivanec, Trg hrvatskih ivanovaca 9b.

Štete se mogu prijaviti do utorka, 17. travnja, radnim danom od 8 do 14 sati.

Prilikom prijave štete potrebno je predočiti sljedeće:

  • osobnu iskaznicu, odnosno OIB
  • broj tekućeg računa banke (u slučaju isplate naknade štete od elementarne nepogode)
  • broj katastarske čestice na kojoj je šteta nastala (ispis posjedovnog lista iz katastarskih evidencija)

Nakon što vlasnici prijave štete, Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda sve će prijave unijeti u Registar šteta, s time da konačna procjena u Registar mora biti upisana najkasnije u roku 50 dana od proglašenja elementarne nepogode.

Županijsko povjerenstvo će, nakon propisanih procedura, sumirane štete poslati Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede, sa zahtjevom za dodjelu sredstava za sanaciju šteta.

Prema prvim procjenama, štete od odrona zemlje na području grada Ivanca prelaze 20 posto izvornog proračuna Grada Ivanca za 2017. godinu.

Najveće štete evidentirane su od klizišta na nerazvrstanim cestama u Prigorcu, Gačicama (Gužvinci i odvojak Kuštri), Knapiću (Skradnjak), Punikvama (Šikad), Margečanu (Cvjetna ulica) i Pecama (Šalamoni). Zona klizišta u Knapiću zahvatila je i tri objekta (vikendice) s vinogradima.

Evidentirano je i više klizišta na privatnim površinama – u Vuglovcu (na Požarnjaku te u okućnici u kojoj se odronio dio dvorišta), u Vitešincu (dvorište i voćnjak, srušena ograda) te tri klizišta u Ivancu (dva u Rajterovoj ulici i jedno na Crkvenjaku).

print