Novosti

ZELENA ČISTKA Najveća ekološka akcija na području grada Ivanca u subotu, 21. travnja

Četvrtak

Na području našeg grada i ove će se godine, sedmu godinu za redom, provesti ekološka akcija Zelena čistka.

I ovoga puta organizira je Grad Ivanec u suradnji s mjesnim odborima, civilnim udrugama, s Ivkomom, sa školama, vrtićima i svima drugima koji se odluče uključiti u akciju koja je dio globalne Zelene čistke.

Gradska uprava već provodi sve potrebne organizacijske i logističke pripreme za što optimalniju provedbu akcije na terenu.

Kako bi se dogovorili konkretni detalji vezani uz provedbu Čistke, predstavnici mjesnih odbora, udruga i svih ostalih zainteresiranih sudionika pozvani su na koordinacijski sastanak s gradskom upravom i Ivkomom koji će se u Gradskoj vijećnici održati u četvrtak, 12. travnja s početkom u 19 sati.

Na njemu će se, kao i svih proteklih godina, dogovoriti detalji oko početka akcije, sortiranja i odvoza prikupljenog otpada, opskrbe akcijaša vrećama i rukavicama, komunikacija s komunalnim redarima, prehrana odraslih sudionika i djece te medijsko praćenje akcije.

Mjesni odbori koji ističu da na svojim područjima više nemaju „divljih“ odlagališta smeća pozvani su da se u Zelenu čistku uključe uređenjem okoliša društvenih objekata i javnih zelenih površina kao i okućnica svojih sugrađana koji su bolesni ili žive u teškim socijalnim prilikama.

Ukoliko bi na dan akcije bilo kiše koja bi onemogućila njeno održavanje, Zelena čistka će se u tom slučaju održati tjedan dana kasnije, 28. travnja.

Spomenimo također da je od nacionalnog koordinatora Zelene čistke na području Hrvatske, Udruge Žmergo, stigao dopis u kome se ističe da će se ove godine akcija održati u dva navrata, i to od 1. travnja do 1. svibnja za vrtiće, škole i fakultete, dok će se središnja akcija za cijelu Hrvatsku održati 15. rujna, kada će se ujedno provoditi na globalnoj razini.

Međutim, s obzirom na to da je to termin kada su građani našega kraja tradicionalno okrenuti berbama, gradska uprava Ivanca ocijenila je da će građane na Zelenu čistku i ove godine, kao i svih dosadašnjih, pozvati u travnju, o Danu planeta Zemlje, kada ova akcija u nas bilježi masovan odaziv.

print