Novosti

Obilježena 20. godišnjica postojanja i rada UDVDR-a – Ogranka Ivanec

Četvrtak

Odavanjem počasti poginulim braniteljima kod spomen obilježja na gradskom trgu te središnjom svečanošću u prostorima Srednje škole, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Ivanec u srijedu je, 28. ožujka, obilježila 20. godišnjicu svoga rada.

Osvrćući se na ključne aktivnosti i provedene projekte, njen predsjednik Ljudvek Cikač kazao je da je UDVDR pokrenuo organizirane aktivnosti za izgradnju spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima, a na njegovu inicijativu je Grad Ivanec braniteljsku populaciju oslobodio plaćanja 25% naknade za pojedine komunalne priključke.

Osvrnuo se i na brojne druge aktivnosti: pružanje pomoći braniteljima, iniciranje dodatne brige o njima preko Centra za socijalnu skrb, na organizirane akcije kojima je braniteljima omogućen pregled u bolnicama za veterane, zatim, na inicijativu koja je rezultirala osnivanjem Koordinacije braniteljskih udruga kao i na sudjelovanje u obilježavanju obljetnice pogibije branitelja i važnih obljetnica iz Domovinskog rata, u braniteljskim sportskim susretima širom županije i Hrvatske, organiziranje filmskih projekcija itd.
- Udruga se redovito javlja na natječaje kojima iz vanjskih izvora želimo osigurati dodatna novčana sredstva za rad. Lani smo realizirali devet projekata, ove godine kandidirali smo ih šest, a naše trošenje javnog novca uvijek prikazujemo vrlo transparentno – naglasio je Cikač te uputio zahvalu svima koji su dosad pomagali radu udruge.

Čestitke na radu i provedenim aktivnostima udruzi je uputila pročelnica gradskog Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Marina Držaić, izaslanica gradonačelnika, te naglasila da Grad Ivanec ima poseban odnos prema braniteljskim udrugama, čiji su članovi u Domovinskom ratu stvarali neovisnu hrvatsku državu.

Istaknula je da je Grad počeo raditi na uređivanju prostora za braniteljske udruge u istočnom dijelu braniteljske zgrade u Gajevoj ulici, za koji su sredstva osigurana i u proračunu za 2018.

Radovi su počeli postavljanjem unutarnjih instalacija, a s obzirom na to da je riječ o prostoru koji mora biti prilagođen i osobama s invaliditetom, naglasila je da se radi sukladno projektima i propisanim standardima.

Najavila je da će braniteljske udruge biti pozvane na sastanak u Grad na kojem će biti zamoljene da se njihovi članovi svojim radom uključe u uređenje prostora.

U nastavku svečanosti čestitke domaćinima uputili su i njihovi gosti – predstavnici braniteljskih udruga iz Varaždinske i susjednih županija te udruga s kojima UDVDR Ivanec tijesno surađuje.

Dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim udrugama, poduzećima i pojedincima.

Svečanost je bila popraćena galerijom ratnih fotografija koje su se smjenjivale na interaktivnom zaslonu, a koju je priredio tajnik udruge Dražen Geček.

print