Novosti

Vrijedan projekt u PŠ Salinovec: O nekadašnjim kućnim obrtima ivanečkoga kraja

Utorak

U Područnoj školi Tina Ujevića u Salinovcu u utorak je, 27. ožujka, proveden projekt promicanja i očuvanja kulturne baštine, običaja i tradicije nazvan Skrajski kaj – kaj za Kraj, a tema su bili stari kućni obrti salinovečkog i šireg ivanečkog kraja. 

Po riječima organizatorice Valentine Posavec Kovač, projekt je proveden s ciljem upoznavanja mladih s bogatom kulturnom baštinom našega kraja te tradicionalnim obrtima koji su nekad bili dio svakodnevice i kojima je narod osiguravao svoju egzistencijalnu osnovu. 

Neki od njih još egzistiraju, dok su neki na rubu izumiranja pa stoga valja učenike upoznati s njihovom namjenom i vrijednošću te možda neke od njih potaknuti da se njima nastave baviti i da ih sačuvaju, pa makar kao hobi.

Učenici su tijekom cijelog nastavnog dana imali prilike pratiti priče lokalnih majstora koji su im predstavili stare kućne obrte. 

Tako im je Vinko Čiček Lepoglavec predstavio pintarski (bačvarski) obrt, Ivan Lončar prezentirao je izradu tradicionalnih instrumenata, Stjepan Kraš izradu škrinja, Marko Hranić kovački zanat, Stjepan Petak izradu košara od šibe, a način izrade lončarskih proizvoda pokazao je Dragutin Stančić.

Stjepan Friščić donio je proizvode iz mlina u Prigorcu, aSlavko Hranić je učenike upoznao s načinom proizvodnje drvenog ugljena u vuglenicama.

Učenici su svoje goste i intervjuirali i pripremili film koji je prikazan na završnoj manifestaciji. 

Priredili su i izložbu fotografija "Retrospekcija kroz objektiv sadašnjosti", a projekt je završen priredbom na domaćem govoru, koju je glazbom uljepšao dječji tamburaški sastav Varaždinske glazbene udruge.

print