Novosti

Obavijest vlasnicima kućnih ljubimaca: Mikročipiranje psa obavezno u roku 90 dana

Utorak

Komunalno redarstvo Grada Ivanca svim vlasnicima kućnih ljubimaca skreće pažnju na nove zakonske odredbe koje znatno strože od dosadašnjih propisuju postupanje sa životinjama.

Vlasnici se posebno upozoravaju na odredbe Zakona o veterinarstvu kojim je propisano da svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja. Također, svi psi koji su označeni moraju biti upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.

Za postupanje suprotno navedenom, fizičke osobe bit će kažnjene novčanom kaznom od 2.000 do 6.000 kuna.

Nadzor provedbe obaveznog mikročipiranja pasa provodi Komunalno redarstvo Grada Ivanca.

Nadalje, prema odredbama Zakona o zaštiti životinja, zabranjeno je napuštanje životinja, a vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja koje su pod njihovim nadzorom i moraju zbrinuti mladunčad vlastitih kućnih ljubimaca.

Ako vlasnici kućnih ljubimaca sami ne žele zbrinuti mladunčad, snose troškove njihova zbrinjavanja, a u slučaju pasa, i troškove njihove trajne sterilizacije.

Za postupanje suprotno navedenom kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom od 15.000 do 30.000 kuna.

Vlasnik nestalog kućnog ljubimca mora u roku od tri dana prijaviti njegov nestanak skloništu za životinje, a u roku od 14 dana isto mora prijaviti veterinarskoj organizaciji ili ambulanti veterinarske prakse koja je ovlaštena za vođenje Upisnika kućnih ljubimaca.

Nalaznik napuštene ili izgubljene životinje mora u roku od tri dana o tome obavijestiti sklonište, osim ako je životinju u tom roku vratio vlasniku.

Pozivaju se svi vlasnici da odgovorno postupaju prema svojim kućnim ljubimcima te da, radi izbjegavanja visokih novčanih kazni, odvedu psa na cijepljenje i mikročipiranje.

print