Novosti

Udruga invalida: Obilježen 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Ponedjeljak

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Udruga tjelesnih invalida ILO Ivanec obilježila je u subotu, 2. prosinca, prigodnim skupom u društvenim prostorima u Gajevoj ulici te podjelom priznanja članovima koji su na različitim rekreacijskim natjecanjima ostvarili najbolje rezultate.

Nakon odavanja počasti svim preminulim članovima minutom šutnje, predsjednik udruge Juraj Putarek osvrnuo se na položaj invalidnih osoba u našoj županiji, a vrlo je afirmativno govorio o aktivnostima Grada Ivanca usmjerene pomoći toj populaciji:

- Grad Ivanec otklonio je sve arhitektonske barijere koje su bile u nadležnosti gradskih službi, uključujući i spuštanje rubnjaka na ulicama i na obilaznici. Prijemni šalter u Gradskoj vijećnici preseljen je u prizemlje, čime je omogućen i pristup osoba u kolicima. Barijera ima još samo na prilazima nekim ustanovama koje su u nadležnosti države i Županije, kao što su, primjerice, prilazi Sudu, Gruntovnici, Katastru te županijskim i državnim službama u zgradi u Arnoldovoj ulici („stara općina) te u velikoj sportskoj dvorani, gdje neadekvatan ulaz i vrata sprečavaju pristup osobama s invaliditetom  – istaknuo je Putarek te Gradu zahvalio na pruženoj financijskoj i logističkoj pomoći.

Kritički se osvrnuo i na odnos pojedinih okolnih općina prema udruzi koje, unatoč tome što udruga okuplja i pruža usluge i osobama koje žive na njihovu području, ne prihvaćaju i ne prate njihove programe.

Čestitke udruzi i njenim članovima u ime Grada uputila je resorna pročelnica Marina Držaić. Informirala je nazočne o načinima na koji Grad pomaže osobama s invaliditetom te novim inicijativama i aktivnostima koje je pokrenuo s ciljem njihova uključivanja na tržište rada:

- U lipnju je Grad priredio Poslovni uzlet čija je glavna tema bila osnivanje zaštitnih radionica u kojima bi se mogle zaposliti invalidne osobe i u tom kontekstu je poslana poruka ministarstvima i državnim institucijama. Također, u Dječjem vrtiću Grad je financirao zapošljavanje medicinske sestre koja će pružati pomoć i djeci s poteškoćama u tjelesnom i intelektualnom razvoju, a u vrtiću je opremljena i tzv. senzorna soba. Usto, Grad je sudjelovao i u opremanju posebne sobe u OŠ, koja služi za potrebe odmora djece s invaliditetom – istaknula je M. Držaić.

U nastavku svečanosti najboljim rekreativcima uručena su priznanja, a potom je druženje nastavljeno u ležernom tonu, uz domjenak, glazbu i kolače.

print