Novosti

U nedjelju, 3. prosinca, završna manifestacija Ivanečkih rudarskih dana 2017.

Četvrtak

Okupljanjem članova Ivanečke rudarske čete i prijateljskih povijesnih postrojbi te misom koju će u ivanečkoj župnoj crkvi u povodu spomendana sv. Barbare, zaštitnice rudara, predvoditi župnik vlč. Zoran Gložinić, u nedjelju, 3. prosinca, održat će se završnica Ivanečkih rudarskih dana 2017.

Podsjećamo, središnja priredba ove je godine održana u lipnju, u sklopu proslave Dana grada, kada je nizom zanimljivih sadržaja bila popraćena tematska manifestacija pod nazivom „Od rudarenja do kovanog novca“.

Tom prilikom posjetitelji su mogli pratiti prikaz taljenja rudače, pripremu materijala i kovanje prvog ivanečkog bakrenog novčića, koji su potom mnogi sa sobom ponijeli kao suvenir iz Ivanca.

Usto, priređeni su i scenski prikazi pobune rudara, dolazak Crne kraljice, prikaz zaštite rudnika od strane vitezova te atraktivne viteške borbe, kao i prezentacije srednjovjekovnog oružja i opreme.

Predstojećim sadržajima, koji se terminski smještaju za sv. Barbaru, simbolično se kraju privode Ivanečki rudarski dani 2017.

Završit će tradicionalnim rudarskim domjenkom u dvorani župnog dvora, gdje će svi okupljeni moći kušati nekadašnja rudarska i druga izvorna jela i slastice ivanečkoga kraja, a koje će za ovu priliku pripremiti Udruga građana Prigorec.

Manifestaciju organizira gradska Turistička zajednica, a pokrovitelj joj je Grad Ivanec. Počinje okupljanjem i dočekom posjetitelja ispred župne crkve u 10 sati, a nastavlja se misom u 10.30 sati. Domjenak će u dvorani župnog dvora biti u podne.

Ivanečke rudarske dane podupiru Ministarstvo turizma RH, Hrvatska turistička zajednica i TZ Varaždinske županije.

print