Novosti

Za Hitnu u Ivancu potrebno naći prostor: Na potezu Županija i županijski Dom zdravlja

Ponedjeljak

U cilju iznalaženja rješenja za problematiku Hitne medicinske pomoći u Ivancu, danas je (ponedjeljak, 27. studenog) u Gradskoj vijećnici Ivanec održan sastanak gradonačelnika Milorada Batinića i njegova zamjenika Branka Putareka s ravnateljem Doma zdravlja Varaždinske županije Draženom Jagićem te predstavnicima Varaždinske županije – zamjenikom župana Robertom Vugrinom i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorkom Horvat. Sastanku je nazočila i dr. Slava Herceg - Buhin.

Na tragu sastanka koji je na tu temu nedavno održan u Ministarstvu zdravstva RH – a komu su, među ostalim, prisustvovali ministar Milan Kujundžić te čelnici HZZO-a i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu – dogovoreno je da se i dalje nastave aktivnosti u cilju operacionalizacije zaključaka dogovorenih u resornom ministarstvu.

Podsjećamo, tada je, nakon rasprava i razmatranja potrebe i mogućnosti uvođenja nadstandarda koji bi osiguravala Županija i/ili Grad Ivanec, zaključeno da je organiziranje posebnog dežurstva s doktorom i medicinskom sestrom vikendom i blagdanom stručno najopravdanije rješenje koje se može realizirati odmah uz ugovaranje s HZZO-om.

Također, da posebno dežurstvo u Ivancu sukladno važećim propisima može organizirati i ugovoriti Dom zdravlja Varaždinske županije uz prethodno određivanje lokacije posebnog dežurstva od strane Županije.

Podsjećamo, gradonačelnik M. Batinić još je na sastanku u Zagrebu potvrdio spremnost Grada Ivanca da sufinancira opremanje ambulante u kojoj bi se obavljalo posebno dežurstvo, a u međuvremenu su četiri liječnika iskazala spremnost za sudjelovanje u radu ambulante u posebnom dežurstvu.

S obzirom na to da za navedeni nadstandard treba osigurati prostor (a da iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu odbijaju mogućnost da se nadstandard provodi u ambulanti sadašnje Hitne u Ivancu), na potezu su županijski Dom zdravlja i Varaždinska županija.

print