Novosti

Gradonačelnik M. Batinić održao godišnji sastanak s poduzetnicima: Glavna tema – komunalna naknada

Srijeda

Slijedom prakse održavanja redovitih sastanaka s poduzetnicima, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s dogradonačelnicom Lidijom Kozina i suradnicima iz gradskih službi održao je radni sastanak s predstavnicima tvrtki koje posluju na području grada Ivanca.

 Na skupu su upoznati s Programom modernizacije gradskih ulica i nerazvrstanih cesta u razdoblju 2018. – 2032. godine i modelom koji se u vezi s time predlaže, a  po kojemu bi od 1. siječnja 2018. komunalna naknada porasla 15%. Takvim povećanjem Grad bi namaknuo dodatnih 400.000 kuna na godinu koja bi se, uz ostala proračunska sredstva, do 2032. godine namjenski usmjeravala za modernizaciju prometnica.

Kao što je o istoj tematici Grad već zatražio mišljenje građana (na javnoj prezentaciji u Srednjoj školi) i mjesnih odbora (na sastanku u Gradskoj vijećnici), tako su o tome zatražena i mišljenja gospodarstvenika. Jer ta se tematika odnosi i na njih, pogotovo kad su u pitanju kapitalni zahvati koji će se obavljati na cestama koje vode prema najvećim ivanečkim tvrtkama u staroj Gospodarskoj zoni i u Poslovnoj zoni Ivanec – istok.

Predloženim povećanjem vrijednosti boda sa sadašnjih 0,40 na 0,46 kn/m2 (koja je jednaka mjesečnoj visini komunalne naknade po m2 korisne površine stambenog prostora u 1. zoni), komunalna naknada bi, primjerice, za prostore proizvodne namjene u 1. i 2. zoni (za prostor od 1.000 m2) mjesečno porasla za 73,80 kuna ili 885,60 kuna godišnje. U 3. zoni mjesečno poskupljenje iznosilo bi 58,50 kuna ili 702 kune godišnje.

Iako veoma zainteresirani za tematiku izgradnje tri nova rotora na ivanečkoj obilaznici i uređenje prometa s buduće brze ceste, dio poduzetnika, očekivano, nije bio za povećanje komunalne naknade. Premda se ne radi o poskupljenju koje bi rezultiralo nekim ekstremnim rastom izdataka, istaknuli su da će im i takav rast opteretiti poslovanje.

M. Batinić upozorio je da za modernizaciju cesta Grad ne dobiva ni lipe prihoda ni od registracije ni od goriva (što je način financiranja državnih i županijskih cesta) već je u tome prepušten sam sebi, odnosno poreznim prihodima.

- Poznato je da je Grad puno ulagao u gospodarsku i prometnu infrastrukturu, a ulagat će i dalje. Što se tiče Preradovićeve, Nazorove i Kovačićeve ulice, gdje će se na raskrižjima s državnom cestom D35 graditi rotori, i tu će velikim dijelom sudjelovati Grad jer nam je u interesu da to učinimo radi sigurnosti i radi boljeg uređenja prometa te poveznice s budućom brzom cestom čija će gradnja početi 2021./2022. – naglasio je Batinić te kazao da se, uz očekivani rast proračunskih prihoda u 2018. godini slijedom novog Zakona o financiranju jedinica lokalne (područne) samouprave, predloženim modelom Ivancu pruža prilika da u idućih 15 godina osigura modernizaciju i održavanje svih nerazvrstanih cesta i ulica.

U nastavku sastanka gospodarstvenici su informirani o projektu ultrabrzog Interneta te o natječajima ministarstava i EU fondova. Svi poduzetnici pozvani su da po subvencioniranoj cijeni koriste usluge Projektnog ureda Grada Ivanca za EU fondove.

print