Novosti

Ministarstvo zdravstva, HZZO i Grad Ivanec dogovorili rješenje za Hitnu u Ivancu: Tko opstruira?

Četvrtak

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u kontinuiranom je kontaktu s Ministarstvom zdravstva i u suradnji s ministrom Milanom Kujundžićem i njegovim najbližim suradnicima našao je rješenje kako bi se građanima Ivanca te Lepoglave, Bednje, Maruševca, Donje Voće i Klenovnika, čiji stanovnici također gravitiraju Ispostavi Hitne medicinske pomoći u Ivancu, ponovno omogućila hitna pomoć u vrijeme kad je mobilni tim na terenu.

Na tu temu je u Ministarstvu zdravstva RH održan sastanak kojemu su, uz ministra Kujundžića i načelnicu Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu Danicu Kramarić te gradonačelnika Batinića (koji je, kao saborski zastupnik, zastupao sve gradove i općine ivanečkoga kraja), nazočili i čelnici HZZO-a, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja Varaždinske županije te predstavnik Varaždinske županije (iako pozvan, župan se nije odazvao).

- Na tom sastanku potvrđeno mi je da smo bili u pravu kada smo - i zbog broja stanovnika i zbog velike udaljenosti građana iz najudaljenijih naselja do prve hitne - ustali protiv ukidanja rada medicinske sestre/tehničara u Ivancu. Rečeno je da HZZO raspolaže financijskim sredstvima za rješenje ovog problema te da će s liječnicima pokušati dogovoriti model plaćenih dežurstava u vrijeme kad je mobilni tim na terenu. Na sastanku su se Dom zdravlja Varaždinske županije i županijski Zavod za hitnu medicinu obvezali da će osigurati prostor. Kako bi se ovo pitanje riješilo što prije radi samih građana, iskazao sam spremnost da Grad Ivanec sufinancira opremanje ambulante u kojoj bi se obavljalo posebno dežurstvo – izvijestio je gradonačelnik Batinić.

- Ovog tjedna iz Ministarstva zdravstva obaviješten sam da su 4 liječnika iskazala interes da rade u posebnom dežurstvu, što znači da problem Hitne u Ivancu možemo riješiti odmah. Znači, Ministarstvo zdravstva, HZZO i Grad Ivanec svoj dio posla su obavili, ali ne i Županija i županijske ustanove.

Stoga pozivam Županiju i županijske ustanove da ispoštuju dogovor postignut u ministarstvu, da prestanu s političkom opstrukcijom i osiguraju građanima zdravstveni standard kakav zaslužuju – poručio je gradonačelnik M. Batinić.

print