Novosti

Grad Ivanec i Hrvatski šumarski institut: Pripreme za rekonstrukciju parkova i zelenih zona

Petak

Lipanj 2018. godine rok je do kojeg će Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom za Grad Ivanec izraditi projektrekonstrukcije glavnog gradskog parka, Malog parka te zelenih zona u Arnoldovoj i Kumičićevoj ulici u Ivancu. 

Projekt će sadržavati snimke zdravstvenog stanja drveća s popisom svih stabala kojima zbog starosti ili zaraze štetnicima nema spasa pa moraju biti uklonjena, rješenje krajobraznog uređenja te studiju s definiranim vrstama koja će se saditi na precizno određenim lokacijama. 

Takav projekt Šumarskog institut bit će temelj za osiguranje potrebnih sredstava u ivanečkom gradskom proračunu i za opsežnu rekonstrukciju spomenutih površina koja će se izvesti 2019. godine.

To su glavni naglasci sa sastanka koji je gradonačelnik Milorad Batinić sa suradnicima – pročelnikom za komunalne poslove Stankom Rožmanom i voditeljicom Odsjeka za komunalne poslove Jelenom Cuković, u četvrtak, 2. studenog, održao s mr. sc. Miljenkom Županićem, voditeljem istraživačkih centara, i dipl. ing. Ivicom Čehulićem, voditeljem Odjela rasadničke proizvodnje u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom. 

Sastanak je sazvao gradonačelnik s ciljem otvaranja teme uređenja ivanečkih parkova, a prvenstveno glavnog parka, koji je u ovogodišnjim olujama pretrpio velike štete. 

-Nevrijeme s jakim vjetrom srušilo je dio starih stabala, a druga je teško oštetio. Pritom se pokazalo da su srušena stabla bila bolesna, bilo zbog toga što su došla do kraja svog biološkog vijeka, ili zato što ih je uslijed zaraze crvom potkornjakom, zahvatila centralna trulež. Potrebna je rekonstrukcija parka sa sadnjom vrsta koje će najbolje odgovarati klimatskim i pedološkim specifičnostima ovoga kraja – istaknuo je gradonačelnik.

Mr. sc. M. Županić je upozorio da se neke vrste, nekad uobičajene, danas više ne preporučuju i to zbog klimatskih promjena i novih vrsta štetnika. To se odnosi prvenstveno na divlji kesten i četinjače, kojima ovdašnja klima ne odgovara.

Dogovoreno je da će se prilikom izrade projekta poštivatizahtjevi Grada Ivanca koji se odnose na uređenje rasvjete uz glavne staze, postavljanje novih klupa i druge urbane opreme. 

S projektom rekonstrukcije parkova građani će biti na vrijeme upoznati i to putem javne prezentacije. 

Kako bi ih se što više senzibiliziralo za temu uređenja zelenih površina u svome gradu, bit će otvorena i javna rasprava u kojoj će moći iznijeti primjedbe i vlastite prijedloge hortikulturnog uređenja parkova i zelenih zona u Arnoldovoj i Kumičićevoj ulici.

print