Novosti

150 sudionika na 4. međunarodnoj gljivarijadi u Ivancu

Ponedjeljak

Puze i ježevice, turčini, brezovi djedovi i trubače, sunčanice, rujnice, krasnice svih boja i veličina i još stotinjak drugih vrsta gljiva, a među njima i sva sila vrganja, sve to u subotu se, 14. listopada, moglo vidjeti na izložbi gljiva što ju je u sklopu 4. međunarodne gljivarijade na jezerima Jarki priredilo Gljivarsko društvo Ivanec.

U svom tom bogatstvu bilo je i brojnih primjeraka nejestivih i smrtno otrovnih gljiva.

I dok su se berači iz šuma vraćali s punim košaricama, predsjednik GD-a Josip Levanić rado je posjetiteljima tumačio karakteristike gljiva, upozoravao na moguće kobne zamjene te dijelio kuharske recepte.

-Gljivarska godina je odlična, izložili smo 160 vrsta gljiva! Došlo nam je oko 150 gljivara iz Srbije, iz dva slovenska društva, iz Zagreba, Umaga, Delnica, Ludbrega, Karlovca, Čakovca, Krapine i drugih mjesta – kazao je Levanić.

I atmosfera na Jezerima je bila odlična. Vrijeme je bilo prekrasno, a dobro raspoložene tragače domaćini su dočekali s 50 litara gulaša od 30 vrsta gljiva te s još 50 litara graha. Pojelo se sve.

Puni dobrih dojmova i lijepih riječi o Ivancu bili su i gljivari iz Zagreba.

-Sviđa mi se ovdje, a naročito izložba gljiva. Dečki su se zbilja potrudili, ovakve velike izložbe nemaju ni puno veća društva – kazao je Anto Dujić, član GD-a Karlo Blagaić iz Zagreba.

Nakon objeda, druženje gljivara na Jezerima nastavljeno je u zabavnom tonu i dogovor o ponovnom viđenju na nekim novim gljivarskim pohodima.

Kao i dosadašnjih godina, održavanje Gljivarijade i ovoga je puta novčano pomogao Grad Ivanec.

print