Novosti

U Muzeju planinarstva otvorena izložba fotografija Zorana Stanka

Ponedjeljak

U vrlo ugodnoj atmosferi i u nazočnosti brojnih Ivančana  te gostiju i uzvanika, u Muzeju planinarstva Ivanec u petak je, 6. listopada, otvorena izložba fotografija ivanečkog fotografa Zorana Stanka naslovljena „U zagrljaju ljepotice…“. Autor se publici predstavio sa 70-ak fotografija na kojima je u svom umjetničkom doživljaju ovjekovječio Ivančicu u svim godišnjim dobima te u svim njenim bojama i sjenama.

Izložbu su organizirali Grad Ivanec i Muzej planinarstva, a u ime domaćina publici se prva obratila v. d. ravnateljice Muzeja Marina Držaić te izrazila zadovoljstvo što ivanečka publika napokon na jednom mjestu može vidjeti  Zoranov opus tematski vezan uz Ivančicu i uživati u poznatim motivima prikazanim kroz njegov umjetnički doživljaj.

O Zoranovu stvaralaštvu govorio je Alan Čaplar, glavni i odgovorni urednik časopisa Hrvatski planinar, urednik weba Hrvatskog planinarskog saveza i predsjednik udruge Via Dinarica Croatia. Ističući da je planinarska fotografska tradicija upravo u Ivancu dulja i razvijenija nego bilo gdje u Hrvatskoj te posebno potencirajući slavnu ivanečku fotografsku školu iz 30-tih godina prošlog stoljeća pod vodstvom  Otokara Hrazdire kao i nastavak te tradicije nakon Drugog svjetskog rata, Čaplar je naglasio da je Stanko u kratkom vremenu postao jedan od vodećih planinarskih fotografa u Hrvatskoj.

Podsjetio je da su Zoranove fotografije već prešle i granice Hrvatske, a njihovim objavljivanjem u izdanjima National Geographica te uvrštavanjem na naslovnicu web portala UN-a, slika Hrvatske na najljepši je način poslana u svijet.

Publici se obratio i sam autor te prezentacijom ispunjenoj interesantnim fotografijama prikazao početke svoga planinarenja na Ivančicu i opisao način na koji se postupno „zakačio“ za Ivančicu te pritom spojio planinarenje i fotografiju:

-„Primilo“ me 2010. godine, kad sam s vrha Piramide promatrao boje i otad me više nije „pustilo.“ A otad do danas na vrh gore popeo sam se više od 600 puta – kazao je među ostalim Stanko te s publikom podijelio panorame i posebne prizore koje dosad nije imala prilike vidjeti.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik i saborski zastupnik Milorad Batinić napomenuo je da jedna velika Zoranova fotografija Ivanca krasi i prostore Sabora te da tu činjenicu uvijek s ponosom ističe.

- Ova mi je izložba posebno draga i zbog toga što predstavlja najljepši uvod u predstojeću proslavu 120. obljetnice ivanečkog planinarstva i s njom povezane fotografske tradicije, a jedan od njenih sljedbenika sigurno je Z. Stanko – naglasio je gradonačelnik.

Program je vodila Natalija Maček, a svojim muziciranjem uljepšali su ga (i publiku naprosto oduševili) učenici Glazbene škole Varaždin Laura Banić (klarinet) pod vodstvom mentora mr. Andreja Skendera, Mario Đura (harmonika) u klasi mentora  prof. Kristijana Potočnjaka te Pavla Grabar, Benedikt Kocijan, Tibor Jakovac i Tomislav Čamp u klasi prof. Miljenka Pohuleka koji su s prof. Anjom Grabar (glasovir) izveli Vivaldijev koncert za četiri violine.

Izložba Zorana Stanka ostaje otvorena do 16. studenog i moći će se razgledati petkom i subotom od 9 do 18 sati, s mogućnošću posebnih posjeta za organizirane grupe.

print