Novosti

Vatrogasci s područja grada Ivanca u tri dana intervenirali 45 puta!

Petak

- U periodu od 19.-21.09.2017. godine, vatrogasci DVD-a Ivanec odradili su 38 intervencija na koje su izašli po pozivu građana s područja grada Ivanca. Većinom se radilo o intervencijama ispumpavanja vode iz podruma - izvještava zapovjednik DVD-a Ivanec Mario Rogina.

Obrana od poplava i izgradnja nasipa izvršena je u Nazorovoj ulici kod tvrtke We-Kr, gdje je izgrađeno više od 150 metara nasipa. U Ulici žrtava hrvatskih domovinskih ratova izgrađen je nasip od 30 metara radi sprečavanja ulaska vode u kuću obitelji Belščak. Tim povodom obitelj je DVD-u Ivanec uputila javnu zahvalu.

Kod pružnog prijelaza u  Ivanečkom Naselju, kao i u Stažnjevcu i Margečanu, također su izgrađeni nasipi i postavljane vreće s pijeskom. 

U utorak, 19. rujna, vatrogasci su bili na intervencijama punih 17 sati. Zbog uzastopnih poziva građana u pomoć i velikog terena članovi DVD-a Ivanec nisu bili u mogućnosti odrađivati sve intervencije te su u pomoć pozvani svi ostali DVD-ovi s područja VZG Ivanec (Margečan, Salinovec, Bedenec, Gačice i Radovan) kao i DVD-ovi iz susjednog Maruševca i Klenovnika. 

Već sljedećeg dana u 05.30 sati zaredale su intervencije kojih je tijekom dana bilo 10.

Nakon obilne kiše prethodnog dana, vatrogasci su ispumpavali vodu iz podruma na području naselja Ivanec. Oko 9 sati uslijedio je rast vodostaja rijeke Bednje, uslijed čega je poplavljeno nekoliko gospodarskih objekata u Stažnjevcu i Margečanu, a vodeni val prijetio je i obiteljskim kućama. Srećom to je bio vrhunac vodenog vala koji je u nastavku dana prvo stagnirao te je lagano iz sata u sat počeo opadati. 

U srijedu, 21. rujna, odrađene su još tri intervencije ispumpavanja vode iz podruma obiteljskih kuća. Prvog dana na terenu je bilo oko 40 vatrogasaca, drugog dana više od 30.

Na području grada Ivanca u tri dana odrađeno je 45, dok je na području cijele Županije ukupno bilo 127 intervencija. 

Slobodno možemo reći da je uslijed obilnih kiša Ivanec bio jedno od najugroženijih područja, što potvrđuje podatak da je trećina ukupnih intervencija bila upravo u našemu kraju. 

U kolikoj mjeri su ove godine elementarne nepogode harale našim krajem, potvrđuje i podatak da je do 21. rujna DVD Ivanec intervenirao ukupno 113 puta, što je broj intervencija koji DVD uobičajeno ostvari za dvije i pol godine!

Grad Ivanec proteklih je dana vatrogascima koji su se na terenu borili sa stihijom osiguravao hranu i piće.

Idući tjedan gradonačelnik M. Batinić priredit će prijem za predstavnike svih DVD-ova koji djeluju u sklopu Vatrogasne zajednice grada Ivanca.

print