Novosti

Grad Ivanec i KUD Salinovec – domaćini 14. smotre koreografiranog folklora

Ponedjeljak

Sjajna atmosfera u nedjelju je, 11. rujna, vladala u ivanečkoj Kinodvorani, u kojoj su brojni posjetitelji uživali u programu što su ga, u sklopu 14. županijske smotre koreografiranog folklora, priredila najbolja folklorna društva Varaždinske županije.

Smotra je bila natjecateljskog i revijalnog karaktera. U dva natjecateljska kruga sa zadanim programom nastupili su folklorni sastavi Centra tradicijske kulture iz Varaždina,  Varaždinskog folklornog ansambla i KUD-a Mak iz Trnovca, dok su u revijalnom dijelu zaplesali folkloraši KUD-a Belice (pobjednici Županijske smotre Međimurske županije) i domaćini, KUD Salinovec.

Salinovečki plesači pokazali su se kao dostojni domaćini, to više zna li se da su u kategoriji izvornog folklora upravo oni prije dvije godine bili županijski pobjednici, da bi potom na državnoj smotri osvojili drugo mjesto.

Okupljene goste i publiku najprije su pozdravili dopredsjednica KUD-a Doroteja Lepoglavec (koja je i vodila program) i tajnik Dalibor Lončar, a potom i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Dragutin Košćak.

U ime Grada Ivanca, koji je održavanje smotre pomogao logistički i financijski, folklornim ansamblima, gostima i uzvanicima obratila se zamjenica gradonačelnika Ivanca Lidija Kozina:

-Čast nam je što je grad Ivanec prvi put domaćin ovakvoj smotri, koja okuplja najkvalitetnije folklorne sastave u našoj županiji. Ovo je manifestacija koja doprinosi čuvanju baštine i tradicijske kulture, a takve će priredbe Grad Ivanec uvijek poduprijeti – naglasila je, među ostalim, L. Kozina te plesačima poželjela mnogo uspjeha u natjecanjima, a gledateljima da uživaju u njihovim izvedbama.

Smotru je otvorio zamjenik župana Tomislav Paljak.

 Smotru su pratili selektori Hrvatskog sabora kulture – Nikola Kotur (plesni dio), Ivančica Ivkanec (kostimi) i Petar Varga (glazbeni dio). Nakon programa u Gradskoj vijećnici, selektori su sa predstavnicima folklornih društava održali okrugli stol.

Pobjednikom smotre proglašen je Varaždinski folklorni ansambl koji će braniti boje Varaždinske županije na državnom natjecanju koje će se u listopadu održati u Čakovcu.

print