Novosti

U nedjelju u Bedencu 3. kelembarska pepijevka - Dijen bedijenske lenčarije

Četvrtak

U organizaciji Udruge za kulturu i sport Bedenec u tom će se naselju u nedjelju, 3. rujna, održati 3. kelembarska pepijevka – Dijen bedijenske lenčarije.

Manifestacija je to koja objedinjuje prikaz lončarstva i drugih starih obrta i običaja bedenskoga kraja, a održava se kod Etnokuće koja je proteklih godina izgrađena u suradnji Udruge i Grada Ivanca.

Manifestacija se održava u cilju čuvanja sjećanja na ovdašnje tradicionalno lončarstvo koje je generacijama obitelji na području Bedenca, Jerovca, Dubravca i okolice pomagalo da opstanu na škrtoj zemlji, da ne gladuju, da prehrane i školuju djecu. Poznato je da u tome kraju gotovo da i nije bilo obitelji bez barem jednog lončara.

Cilj manifestacije jest i poticanje mlađih generacija da se bave lončarstvom.

Program počinje u 10 sati službenim otvaranjem i prigodnim kulturno-umjetničkim programom, a nastavit će se cjelodnevnim prikazom i demonstracijom tradicijskih obrta toga kraja, prikazom običaja, obilaskom Etnohiže te raznim zabavnim, glazbenim i sportskim aktivnostima.

Organizatori pozivaju sve građane da u nedjelju dođu u Bedenec, da im se pridruže, razgledaju ponudu štandova i da se dobro zabave.

Kelembarska pepijevka priredba je koju je Grad Ivanec proglasio manifestacijom od posebnog interesa pa su dolazak na svečanost otvaranja najavili gradonačelnik Milorad Batinić sa zamjenicima Lidijom Kozina i Brankom Putarekom te drugim predstavnicima Grada Ivanca.

Manifestacija će se održati i u slučaju kiše.

print