Novosti

12. memorijalni turnir sjećanja na tri poginula vukovarska branitelja

Srijeda

U četvrtak, 24. kolovoza te u subotu i nedjelju, 26. i 27. kolovoza, održat će se više manifestacija u znak sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića.

S obzirom na to da je riječ o braniteljima s područja Ivanca i Lepoglave, memorijal tradicionalno organiziraju udruge branitelja iz obaju gradova i to Hrvatski časnički zbor Ivanec, HVIDRA Ivanec, UDVDR Ogranak Ivanec i Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava, dok njegovo održavanje novčano podupiru Grad Ivanec i Grad Lepoglava.

Ove godine manifestacije počinju u četvrtak, 24. kolovoza u 10 sati, sudjelovanjem u procesiji u Kamenici te polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim braniteljima podignutim u centru naselja. U 11 sati u župnoj crkvi sv. Bartola apostola u Kamenici bit će misa za poginule.

U subotu, 26. kolovoza, službeni program nastavlja se u 17 sati, polaganjem cvijeća na grobove poginulih branitelja na groblju u Kamenici. Na igralištu u Žarovnici nogometnu će utakmicu u znak sjećanja na poginule odigrati desetogodišnjaci (U-10) NK Ivančice i NK Lepoglave.  

Memorijalni turnir službeno će biti otvoren prigodnom svečanošću u 18 sati u Žarovnici, a nakon njegova početka uslijedit će druženje s obiteljima poginulih branitelja, uzvanicima i gostima.
Turnir se nastavlja u nedjelju, 27. kolovoza, na igralištu u Jerovcu, a započinje u 17 sati revijalnom utakmicom koju će odigrati ekipe ivanečkih i lepoglavskih branitelja. Od 18 sati nadalje predviđen je nastavak turnira na malonogometnom igralištu i druženje.

Podsjećamo, Stjepan Vusić poginuo je 18. studenog 1991. u Borovu Naselju prilikom pokušaja proboja iz opkoljenog Vukovara, a Tomo Jambor i Josip Kapustić, zajedno s više od 200 branitelja Vukovara, medicinskog osoblja, novinara, civila i drugih, mučki su ubijeni dva dana kasnije od strane srpskih postrojbi na farmi Ovčara kod Vukovara.
Vusić, Jambor i Kapustić bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koja je sudjelovala u obrani Vukovara od 11. rujna do njegova pada u neprijateljske ruke, 20. studenog 1991. godine.

print