Novosti

Grad Ivanec i ove se godine pridružuje kampanji Prijatelja životinja „Obitelj na more, a pas na ulicu?!“

Srijeda

Grad Ivanec i ove se godine uključio u već tradicionalnu ljetnu kapanju „Obitelj  na more, a pas na ulicu?!“. Ovu informativno - edukativnu kampanju osmišljenu s ciljem podizanja svijesti građana i upoznavanja istih s oštrom zakonskom regulativom provodi udruga Prijatelji životinja u suradnji s Udrugom gradova pod sloganom „Tvoj izbor, tvoja odgovornost!“.

Kroz naredni će period Grad Ivanec postaviti informativne plakate kampanje po svim mjesnim odborima na području grada Ivanca kako bi na taj način upoznao neodgovorne pojedince s oštrom zakonskom regulativom koja visokim novačim kaznama sankcionira zanemarivanja, napuštanje, zlostavljanje i nebrigu o životinjama.

Novi Zakon o zaštiti životinja, koji je u saborskoj proceduri, donosi strože zakonske odredbe pa promotivni materijal ovogodišnje kapanje nosi konkretnu poruku neosviještenim vlasnicima pasa o tome da je izbjegavanje mikročipiranja pasa kažnjivo novčanim iznosom i do 6000 kuna.

Iako zakonska obaveza postoji još od 2004. godine, u Hrvatskoj je mikročipirano tek 30 posto pasa. Obzirom da većina pasa nije mikročipirana pa im se ne zna vlasnik to posljedično pridonosi povećanju broja napuštenih životinja, osobito u ljetnim mjesecima za vrijeme godišnjih odmora kada građani odlaze na ljetovanja, a svoje ljubimce iz raznih razloga ne žele povesti sa sobom te ih izbacuju na ulicu.

Kako bi se utjecalo na promjenu ponašanja prema životinjama neophodno je podizati razinu društvene svijesti o etičkoj i zakonskoj neprihvatljivosti takvog ponašanja.

Aktivnim sudjelovanjem u navedenoj kampanji Grad Ivanec želi poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim vlasnicima životinja koji zanemaruju svoje ljubimce da je Grad Ivanec  jedinica lokalne samouprave opredijeljena za promicanje i zaštitu prava životinja te da podržava sve etičke i zakonske sankcije koji će neodgovorni pojedinci, vlasnici životinja snositi.

Kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?!“ i ove su godine podržale hrvatske estradne zvijezde.

print