Novosti

U subotu, 8. srpnja, posjet Pakracu i Lipiku u organizaciji UDVDR Ivanec

Srijeda

Povodom 25. obljetnice povlačenja 2. bojne 104. brigade HV sa zapadno-slavonskog bojišta, UDVDR - Ogranak Ivanec u subotu, 8. srpnja, organizira posjet Lipiku, Pakracu i okolnim mjestima na kojima su u obrani domovine sudjelovali branitelji s područja bivše općine Ivanec.

Tijekom posjeta odat će se počast poginulima te evocirati sjećanja na ratne dane koje su na ovom području proveli brojni branitelji ivanečkog, lepoglavskog, bednjanskog, klenovničkog, voćanskog i maruševečkog kraja.

Prijevoz je besplatan, a svi branitelji zainteresirani za posjet zapadnoj Slavoniji mogu se prijaviti na telefon 099 / 239 - 5688, e-mail: [email protected] ili porukom na službenoj Facebook stranici UDVDR Ogranak Ivanec (https://www.facebook.com/pg/UdvdrIvanec).

 

Inače, obilježavanje 25. obljetnice povlačenja 2. bojne 104. brigade HV sa zapadno - slavonskog bojišta (6. srpnja 1992. godine), dio je programa rada ivanečkog UDVDR-a u 2017. godini, a podupire ga Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Od preko 10.000 pripadnika 104. brigade HV Varaždin, 2.328 ih je bilo u 2. bojni, kojom su zapovijedali Vladimir Debeljak, Josip Županić, Ivan Tušek i Mirko Druško.

Po okončanju angažmana na zapadno - slavonskoj bojišnici, dio dragovoljaca iz Ivanečke bojne su tijekom kolovoza, rujna i listopada 1992. godine u sklopu Taktičke grupe 104. brigade sudjelovali u bitkama na bojištima istočne Slavonije.

Nakon povratka i dislokacije iz Varaždina u Čakovec, tada već iskusni borci 2. bojne sudjelovali su u obuci ročnih vojnika, a znatan dio je svoj ratni put nastavio u 7. gardijskoj brigadi Puma, kao i u nekim drugim postrojbama Hrvatske vojske.

Isto tako, Ivanečka je bojna dala svoj doprinos u oslobodilačkoj akciji Bljesak, a posebice u Oluji, u svibnju i kolovozu 1995. godine.

print