Novosti

Ivanečki rudarski dani 2017.

Utorak

Podsjetimo se i na manifestaciju Ivanečki rudarski dani koja je u organizaciji Turističke zajednice grada Ivanca i udruge Ivanečki vitezovi ove godine prvi put održana u sklopu obilježavanja Dana grada Ivanca.

Cjelodnevni program održan je na prostoru stare tržnice u Ivancu, a sudjelovali su Ivanečki vitezovi, Ivanečka rudarska četa, udruženje iz Stubice i Čuvari Trakošćana sa streličarskim prezentacijama.

Tema manifestacije bila je „Od rudarenja do kovanog novca“. Prikazano je taljenje rudače na vatri, priprema materijala za kovanje i konačan proizvod - kovanje prvog ivanečkog novčića. Ovaj originalan tehnološki proces pobudio je zanimanje brojnih posjetitelja, a sa zanimanjem ga je pogledalo i nekoliko povjesničara iz Zagreba i Varaždina.

Posjetioci su mogli uživati u scenskim prikazima pobune rudara, u pohodu Crnoj kraljici, u zaštiti rudnika od strane vitezova te u neizostavnoj atraktivnoj borbi vitezova.

Mnogi posjetioci iskoristili su priliku i opskrbili se prvim ivanečkim bakrenim novčićem, a neki su se i samostalno okušali u kovanju, izradivši si „novčić sreće“. Na štandu su se  posjetitelji mogli opskrbiti promotivnim materijalima i suvenirima.

Atraktivne borbe, viteške odore i oružje, gutanje vatre i zanimljiv program cijelog su dana pobuđivali pažnju posjetitelja, a posebno u večernjem terminu, kada je upriličeno više žestokih i uvjerljivih borbi.

U sklopu obilježavanja Dana grada Ivanca, Turistička zajednica predstavila se i na posebnom štandu na špici, ponudivši brojnim posjetiteljima suvenire, brošure i razne promo materijale.

print